România marchează astăzi Ziua Naţională. Evenimentul va fi sărbătorit şi la Chişinău

Embed:

România marchează astăzi Ziua Naţională. La Bucureşti, Alba Iulia, dar şi în alte oraşe ale ţării, vor fi organizate parade militare, vor fi depuse coroane şi jerbe de flori, iar seara vor avea loc spectacole cu focuri de artificii. Sărbătoarea va fi marcată de partidele unioniste şi la Chişinău. Asta în timp ce, Partidul "Patrioţii Moldovei" a anunţat că va organiza un protest cu această ocazie.

Ziua de 1 decembrie este dedicată Marii Uniri a Principatelor Române, înfăptuită în 1918. Atunci, Adunarea Naţională de la Alba Iulia, a adoptat rezoluţia care a consfinţit unirea tuturor românilor din Transilvania şi întreg Banatul cu România, Basarabia fiind deja în componenţa României după ce Sfatul Ţării a votat Unirea pe 27 martie 1918.

Şi tot în urmă cu 94 de ani, mii de oameni au ieşit în stradă să asiste la revenirea Familiei Regale în Capitală, la Sfârşitul Primului Război Mondial. În fruntea trupelor erau Regele Ferdiand şi Regina Maria. Mii de bucureşteni, trupele britanice şi franceze, dar şi un sobor de preoţi au întâmpinat alaiul regal.

Ziua de 1 decembrie va fi marcată şi la Chişinău. Platforma Civică Acţiunea 2012 a anunţat că va organiza o serie de acţiuni cu acest prilej. Una dintre acestea va avea loc la ora 12.00 când peste 300 de oameni vor întinde un tricolor în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

În programul evenimentelor se înscriu şi două marşuri care vor avea loc în centrul oraşului. Ziua se va încheia cu o Horă a Unirii în jurul Pomului de Crăciun din centrul Capitalei ce urmează a fi inaugurat astăzi. Pe de altă parte, membrii Partidului "Patrioţii Moldovei" vor organiza o acţiune de protest intitulată "Pentru Moldova".

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu