România: Jandarmeria acuză o "lovitură de stat" la protestele din 10 august

Jandarmeria acuză o lovitură de stat la protestele din 10 august și a făcut o sesizare la DIICOT în acest sens, scrie Digi24.ro.

Jandarmeria invocă un articol din Codul penal care pedepsește drastic "schimbarea ordinii constituționale, care pune în pericol securitatea națională". Cu alte cuvinte, Jandarmeria acuză oficial o tentativă de lovitură de stat, adică exact ceea ce susțin și liderii PSD în ultima perioadă.

Pedepsele prevăzute de acest articol sunt cuprinse între 10 și 20 de ani închisoare.

DIICOT a înregistrat sesizarea primită din partea Jandarmeriei, există așadar un dosar penal. Până la acest moment, însă, nu s-a început urmărirea penală cu privire la fapta denunțată de Jandarmerie.

Despre sesizarea respectivă a vorbit și ministrul de interne, Carmen Dan, marți, în Camera Deputaților, cu ocazia citirii moțiunii simple care o vizează. Ministrul nu a menționat cine anume a făcut sesizarea către DIICOT.

Jandarmeria acuză o tentativă de răsturnare a ordinii constituționale prin fapte de violență. Plângerea vine la o lună de la violențele înregistrate la protestul diasporei din 10 august și cel mai probabil este însoțită și de o serie de indicii descoperite de jandarmi, care au analizat în această perioadă imaginile surprinse și datele obținute în legătură cu manifestația din Piața Victoriei.

Totodată, plângerea vine după ce la nivel politic s-a vorbit despre o astfel de lovitură de stat. Au făcut declarații în acest sens atât Carmen Dan, cât și Liviu Dragnea.

Pe de altă parte, DIICOT are un șef nou, în persoana lui Felix Bănilă, care a fost instalat în funcție în luna iulie, după ce președintele a semnat un decret în acest sens. Propunerea de numire în funcţia de procuror-şef al DIICOT a procurorului Felix Bănilă a fost făcută de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în luna mai.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu