România conectează Moldova la Europa. A început construcţia conductei de gaze Ungheni-Chișinău (FOTOREPORT)

"România conectează Moldova la Europa". Cu acest slogan, astăzi, a fost dat start lucrărilor de construcţie a conductei de gaze Ungheni-Chișinău, obiectiv declarat de interes național. La eveniment a participat premierul Pavel Filip şi viceprim-ministru al României, Ana Birchall. Oficialii au menţionat că proiectul vine să asigure securitatea energetică a Republicii Moldova şi, ca urmare, să creeze condiţii pentru stabilirea unor preţuri mai avantajoase pentru consumatori finali. 

Potrivit proiectului, conducta Ungheni-Chişinău va avea o lungime de 120 de kilometri şi capacitatea de a transporta anual în jur de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale din România în ţara noastră. Compania "Transgaz" a anunţat anterior că este pregătită să investească 93 de milioane de euro în construcţia acesteia.

"Îl facem al doilea pas către securitatea energetică a Republicii Moldova. Înseamnă că după mulţi ani în care un fiecare pas către Vest preţul la gaz a fost folosit pe post de sperietoare. Asta nu se va mai întâmpla. Înseamnă că ţara noastră va putea lua decizii în beneficiu cetăţenilor, fără a risca pericole şi asta pentru că ai a doua sursa de alternativă", a declarat Pavel Filip, prim-ministru.

Prezenta la eveniment, viceprim-ministru al României, Ana Birchall, a declarat că prin astfel de proiecte Moldova devine mai aproape de Uniunea Europeană. 

"Doresc să reiterez angajamentul ferm al României de a continua demersurile practice de susţinere a procesului de integrare europeană a Republicii Moldova. Salutăm rezultatele înregistrate deja în planul reformelor în Republica Moldova, subliniind că acest efort trebuie să continue", a spus Ana Birchall, viceprim-ministru al României.

Directorul "Transgaz" dă asigurări ca lucrările de construcţie a conductei vor fi finalizate până la sfârşitul acestui an. 

"Sperăm că o să fie gata până la sfârşitul anului. Contractul de privatizarea prevede 23 de luni de la data începerii efective a lucrărilor, dar cu sprijinul autorităţilor din Republica Moldova, să putem să implementăm mai devreme", a menționat Ion Sterian, director general al "Transgaz".

Construcția conductei Ungheni-Chișinău este o continuare a gazoductului Iași-Ungheni. Acesta a fost inaugurat în data de 27 august 2014, fiind prima fază a interconexiunii sistemului de gaze al ţării noastre cu cel al Uniunii Europene, prin România.

În septembrie 2018, a fost finalizată procedura de achiziţionare a Întreprinderii de Stat Vestmoldtransgaz de către Transgaz România, care a preluat în acest fel construcţia gazoductul Ungheni-Chişinău.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu