România a preluat oficial președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene

Embed:

România a preluat oficial președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene în cadrul unei ceremonii organizate la Ateneul Român de la București.

Este pentru prima dată după 12 ani de la aderarea la blocul comunitar când țara vecină preia șefia Consiliului. La eveniment au fost prezenți președintele şi premierul României, preşedinţii Parlamentului European, cel al Consiliului European şi cel al Comisiei Europene.

Klaus Iohannis a subliniat că obiectivul principal al mandatului României este consolidarea unei Europe mai coezive, mai unite şi mai puternice.

"Uniţi în diversitate nu este un simplu motto, ci expresia faptului că Uniunea noastră este un proiect peren, capabil să se remodeleze mereu, fără a renunţa la principiile şi valorile fondatoare", a declarat Klaus Iohannis, președintele României.

Preşedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, a ținut discursul în limba română.

"Sunt foarte mândru și fericit că voi conduce, împreună cu dumneavoastră, afacerile noastre europene comune în acest semestru al primei președinții române a Consiliului Uniunii Europene. Veți fi gazdele Europei și sunt convins că veți acționa în spiritul proverbului: "Omul sfințește locul"", a declarat Donald Tusk.

Discursul oficialului a fost presărat cu citate din mari oameni de cultură români, precum Mircea Eliade şi Andrei Pleșu, şi cu versuri de-ale lui Nichita Stănescu.

”Se apropie viitorul, se aude, se vede
Gândurile pe care le trimit spre el
Se-ntorc mai repede ca altădată", a recitat Tusk, în contextului discursului.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a susţinut aderarea României la spaţiul Schengen.

”România are locul ei în centrul Uniunii Europene. Uniunea Europeană nu este completă fără România. Locul natural al României este şi în interiorul zonei Schengen", a afirmat Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene.

Ceremonia de la Ateneu s-a încheiat cu un concert susținut de Orchestra Uniunii Europene, formată din muzicieni din cele 28 de state membre UE, sub bagheta dirijorului român Ion Marin.

România exercită în perioada 1 ianuarie - 30 iunie preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene. În această perioadă va avea loc ieşirea Marii Britanii din UE şi vor fi organizate alegerile europarlamentare.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu