Roman Chircă: Oamenii aşteaptă, nejustificat, prea multe de la stat

Embed:

Ne lipseşte implicarea socială şi aşteptăm prea multe de la autorităţi. În societatea noastră persistă mentalitatea salariatului, care crede că statul este dator să-i dea. Concluziile aparţin invitaţilor emisiunii Fabrika de aseară, 31 mai, care au comentat rezultatele recentului Barometru de Opinie Publică. "Atâta timp cât cultura politică în Republica Moldova rămâne una, preponderent, patriarhală ne vom uita la clasa politică ca la cei care ne rezolvă problemele", susţine analistul politic, Igor Boţan.

În acest context, directorul Institutul Economie de Piaţă, Roman Chircă, spune că acest mod de a gândi, este unul moştenit. "O bună parte dintre oameni stau şi aşteaptă, nejustificat prea multe de la stat. Ei cred că statul e dator să le dea. Este vorba despre o mentalitatea de salariat rob, este exagerată", a spus Chircă.

Directorul Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Cornelia Cozonac crede că marea schimbare ar trebui să vină chiar din partea cetăţeanului. "Cetăţeanul trebuie să înţeleagă că şi el trebuie să se schimbe, să aibă contribuţia sa, să nu fie indiferent la ceea ce se întâmplă în societate şi la ceea ce face Guvernarea. Să schimbăm noi cetăţenii lucrurile şi noi putem schimba ceva", susţine Cozonac.

Potrivit datelor Barometrului de Opinie Publică, lansat recent, cei mai mulţi moldoveni nu sunt mulţumiţi de situaţia economică din ţară. Doar un procent dintre moldoveni sunt "foarte mulţumiţi". Alte şapte la sută spun că sunt "destul de mulţumiţi" de starea economiei. Pentru aproape o treime dintre intervievaţi situaţia nu s-a schimbat, iar 56 la sută dintre participanţii la sondaj au spus că nu sunt mulţumiţi de evoluţia economiei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu