Rolul ţânţarilor pe Pământ. Nici nu bănuiai la ce sunt de folos

Ţânţarii trăiesc peste tot în lume, mai ales în zonele cu umiditate puternică. Iar când e cald şi vrei să te relaxezi la un picnic, ei nu te lasă în pace. Dacă te-ai gândit vreodată că aceste insecte sunt cele mai nefolositoare pe această planetă, să ştii că greşeşti amarnic. Şi ţânţarii au un rol pe acest Pământ. 

Insectele, mai ales masculii, sunt, în primul rând, importanţi polenizatori şi se hrănesc cu nectarul plantelor. Femelele care se hrănesc cu sângele oamenilor folosesc nectarul ca o sursă alternativă de energie. În acelaşi timp, ţânţarii sunt hrană pentru păsări, iar larvele lor - pentru peşti, broaşte şi gândaci.

În momentele de relaxare, cu siguranţă ţi-ai dori ca ţânţarii să dispară pentru totdeauna, dar tocmai dispariţia lor ar influenţa ecosistemul. Unii oameni de ştiinţă, sunt de părere că rolul ţânţarilor de a poleniza ar fi preluat de alte insecte din lanţul trofic. Este un lucru firesc în natură când o specie dispare. În locul ei însă ar putea apărea o altă insectă, mult mai periculoasă pentru sănătatea omului şi care ar răspândi poate bolile mai repede şi pe un teritoriu mai mare.

În concluzie, şi ţânţarii sunt buni la ceva. Cert este că ar trebui să te protejezi mai bine de înţepăturile lor. Încălzirea globală îi determină pe ţânţari să migreze, iar oamenii sunt tot mai expuşi riscului de a contracta boli ca malaria.

În Moldova există 6-7 tipuri de ţânţari care ar putea transmite malaria, dar care nu s-au dezvoltat suficient şi care probabil nu rezistă dezinsecţiilor care au loc periodic pentru a evita un eventual focar. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu