Rohani: Iranul se declară pregătit să negocieze cu SUA, dacă Washingtonul ridică sancţiunle impuse Teheranului

”Republica islamică a Iranului este în favoarea unor negocieri, iar dacă Statele Unite vor cu adevărat să discute, înainte de orice altceva ele trebuie să ridice toate sancţiunile”, a declarat Hassan Rohani la televiziune, fără să precizeze cu privire la ce anume ar fi aceste negocieri.

După ce s-a retras, în mai 2018, din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, Washingtonul a reimpus o serie de acţiuni economice dure Teheranului, pe care-l acuză că destabilizează regiunea Orientului Mijlociu.

De atunci, tensiunile au continuat să crească între cele două ţări inamice.

Iranul s-a retras la începutul lui iulie din anumite angajamente pe care şi le-a asumat în cadrul acordului şi ameninţă să-şi continue dezangajarea treptată din pact, dacă celelalte părţi - Regatul Unit, Germania, Franţa, China şi Rusia - nu-l ajută să ocolească sancţiunile americane, care îi asfixiază economia.

Marţi, preşedintele iranian a declarat că Teheranul este dispus să discute, indiferent dacă Statele Unite sunt sau nu parte la acord, scrie a1.ro

”Fie că vor, fie că nu vor să intre în JCPoA (sigla care desemnează acordul), este decizia lor”, a declarat Rohani.

”Dacă vor discuţii, ei trebuie să pregătească drumul. Calea care conduce la ele trece prin căinţă. Nu există alte căi”, a subliniat Rohani, apreciind că ”pacea cu Iranul este mama tuturor păcilor”, iar ”războiul cu Iranul este mama tuturor războaielor”.

 
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu