Rogozin: Rusiei nu îi este indiferent ce se întâmplă în Transnistria

Moscovei nu îi este indiferent ceea ce se întâmplă în Transnistria, a declarat miercuri vicepremierul rus Dmitri Rogozin la o întâlnire cu liderul regimului separatist de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, în cadrul vizitei sale de două zile în Republica Moldova, relatează publicația rusă Kommersant în pagina sa electronică, citat de agerpres.ro.

"În ultima vreme, nu au mai avut loc întâlniri în acest format din cauza dificultăților cu care se confruntă delegațiile ruse în deplasările lor în Transnistria", a explicat Rogozin.

Ucraina a suspendat încă de anul trecut tranzitarea teritoriului său pentru convoaiele destinate contingentului rus din Transnistria și a luat măsuri de securitate sporite la frontiera cu Republica Moldova pe tronsonul transnistrean, iar Chișinăul a impus controale severe în ceea ce privește deplasarea militarilor ruși prin teritoriul său în stânga Nistrului.

Vicepremierul rus, emisar al președintelui Vladimir Putin pentru Transnistria, a propus Tiraspolului să-și trimită reprezentanți în calitate de observatori la reuniunea Comisiei interguvernamentale ruso-moldovene pentru cooperare economică, programată pentru sfârșitul anului la Moscova. Această comisie ar urma să se reunească în format complet în luna noiembrie, anunțase în urmă cu o zi, la Chișinău, vicepremierul rus, după discuțiile purtate cu oficiali moldoveni. El a făcut această invitație Tiraspolului în calitatea sa de copreședinte al comisiei respective.

Dmitri Rogozin a avertizat Chișinăul în legătură cu posibile provocări din partea radicalilor din Ucraina, care ar putea folosi misiunile comune cu Republica Moldova în zona transnistreană pentru tensionarea situației de aici. Politicienii moldoveni ar trebui să fie atenți la Ucraina în ceea ce privește Transnistria, a spus el, adăugând: "Moscova vrea restabilirea relațiilor normale cu Republica Moldova, de aceea Chișinăul trebuie să fie atent", potrivit TASS.

Pe de altă parte, la sosirea sa la Chișinău, Rogozin a dezvăluit că ar fi primit un SMS de la operatorul mobil rusesc MTC "Bine ați venit în România'. "Un SMS straniu: Bine ați venit în România. Apeluri de intrare cu opțiunea 'Zero fără limite', de la 1 la 10 minute pentru fiecare apel, la doar 95 de ruble', a scris Rogozin pe pagina sa de Twitter.

Vicepremierul rus a fost întâmpinat cu proteste din partea mai multor grupuri de unioniști, între care și liberali. Manifestanții purtau pancarte cu înscrisuri precum "Armata rusă, afară!", "Basarabia, pământ românesc!", "1812—noi nu uităm!", "Rogozin și Vova — afară din Moldova!" etc.

"Aceștia sunt fanii mei, mă bucur că am un fan-club" la Chișinău, a spus Rogozin cu ironie mai târziu, răspunzând la întrebările jurnaliștilor despre acest miting de protest, scrie Lenta.ru.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu