Roadă multă, pagubă mare: Vinificatorii nu au bani să cumpere struguri de calitate

Embed:

Degeaba au rodit viile din plin. Aproximativ 20 de mii de tone de struguri vor rămâne, anul acesta, fără cumpărători. Este vorba în special despre soiurile Izabela sau Lidia, susţine Asociaţia producătorilor de struguri.

Fabricile de vinuri nu dispun de bani ca să cumpere struguri de calitate şi spun că, cel mai probabil, vor face rost de materie primă din care se produc vinuri ce nu pot fi comercializate în ţările Uniunii Europene. În aceste condiţii, pentru a reduce pierderile, ţăranii vor fi nevoiţi să-şi umple beciurile cu vin produs în condiţii casnice, susţine preşedintele Asociaţiei producătorilor de struguri, Sergiu Veşca.

Vinificatorii susţin că ar cumpăra şi struguri de soiuri-hibrid, din care ar produce vin pentru statele CSI. Problema este, însă, că ei nu pot ieşi din criză deja de cinci ani. Anume din acest motiv, în acest an, doar 80 din cele 177 de fabrici de vinuri din ţară procesează struguri. Acestea cumpără materia primă la un preţ mediu de 3 lei şi 20 de bani pentru un kilogram.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu