ROADĂ BUNĂ DE SFECLĂ DE ZAHĂR. E prognozată o recoltă de până la 33 de tone la hectar

Embed:

Recolta de sfeclă de zahăr din acest an va ajunge la 33 de tone la hectar. Sunt prognozele Serviciului Hidrometeorologic de Stat. Ministerul Agriculturii este mai optimist și speră că fermierii vor strânge de pe câmpuri până la 40 de tone la hectar.

"Anul acesta avem cel puţin în a doua fază de dezvoltare a sfeclei avem parte de condiţii destul favorabile, dar totodată aceste condiţii sunt favorabile pentru dezvoltarea bolilor şi a dăunătorilor. Producătorul agricol trebuie să aibă grijă de păstrarea condiţiilor fito-sanitare bune", a declarat Vasile Șarban, şef de direcţie la Ministerul Agriculturii.

Vitalie Novac din satul Izvoare, Fălești, a semănat în acest an 300 de hectare cu sfeclă de zahăr. Bărbatul speră că va avea o roadă foarte bună, mai ales că, potrivit lui, plantele s-au dezvoltat mai bine decât anul trecut.

"După ploile care le-am avut în luna iunie, sfecla se arată foarte bine. Gândim că în jur de 40 - 50 de tone trebuie să luăm la hectar. Dacă vor mai fi ploi, o să avem o zaharitate nu prea mare. O să crească în volum, dar în zaharitate o să scadă", a spus Vitalie Novac, agricultor. 

Vitalie Novac vrea să strângă sfecla peste trei săptămâni. Fermierul are de gând să vândă producţia la fabrica de zahăr din Fălești.

Potrivit lui, prețul începe de la 700 de lei pentru o tonă, însă în funcție de conținutul de zahăr din sfeclă, suma poate să fie și mai mare.

"Umiditatea în sol și temperaturile înalte, favorizează creșterea conținutului de zahăr în sfeclă. Fermierii prognozează recoltarea pentru începutul lunii septembrie și speră că fabricile de procesare le vor oferi un preț bun", a relatat Patricia Capaţână, reporter Publika TV.

Agrometeorologii prognozează vreme bună pentru culturile care se coc în luna august.

"În prima jumătate a lunii nu se așteaptă precipitații, iar regimul termic va fi ridicat. Iată în această perioadă, când are loc acumularea conținutului de zahăr, se va îmbunătăți și calitatea sfeclei de zahăr", a declarat Tatiana Mironova, șefa Centrului Monitoring Agrometeorologic.

În acest an, cu sfeclă de zahăr au fost semănate peste 20 de mii de hectare. Cele mai mari plantaţii de sfeclă sunt în regiunea de nord, în raioanele Floreşti, Făleşti, Ocniţa şi Donduşeni.

Anul trecut, de pe aproape 24 de mii de hectare au fost strânse aproape 867 de mii de tone de sfeclă de zahăr, adică în jur de 34 de tone la hectar.

În acest an, cu sfeclă de zahăr au fost semănate peste 20 de mii de hectare.

În 2017, de pe aproape 24 de mii hectare au fost recoltate aproape 867 de mii de tone de sfeclă de zahăr, adică aproape 34 de tone la hectar.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu