Riscurile federalizării, analizate la emisiunea Fabrika. Analiştii politici spun că Igor Dodon face jocul Rusiei

Embed:
Trecerea Serviciului de Informaţii şi Securitate în subordinea preşedintelui contravine Constituţiei, iar Igor Dodon nu face altceva decât să folosească în interes propriu cele mai importante instituţii de stat, pentru a-şi face campanie electorală. De această părere sunt invitaţii emisiunii Fabrika de aseară.

"Eu cel puţin pun la îndoială această abordare că SIS-ul trebuie să fie subordonat preşedintelui ţării din punct de vedere constituţional. Mi se pare că aici este o problemă ce poate fi atacată la Curtea Constituţională, având în vedere că SIS-ul este parte componentă a Guvernului", a spus VALENTIN CRÎLOV, politician.

"Că sunt trecute în custodia preşedintelui anumite instituţii era clar demult, pentru că Preşedintele solicită în custodia sa Ministerul Apărării, Biroul Reintegrării, Serviciul de Securitate, Serviciul Protecţie şi Pază, pentru a-şi reseta activitatea sa. Acum el vrea să demonstreze că este capabil să demonstreze ceva, pregătindu-se de alegerile prezidenţiale. Prin urmare activitatea în executiv este un mecanism de pregătire pentru alegerile prezidenţiale", a spus VICTOR JUC, directorul Institutului de Cercetări Juridice. 

În ce priveşte riscul federalizării Republicii Moldova, invitaţii emisiunii cred că cel care ţine pârghiile este preşedintele Igor Dodon. Totuşi, potrivit lor, acest subiect poate fi abordat doar la nivel de discuţii, deoarece societatea şi actualii politicieni nu sunt pregătiţi să facă faţă unor asemenea procese periculoase pentru ţară.

"Partidul Socialiştilor are un singur conducător care formal nu este membru de partid, preşedintele ţării, el conduce şi poate că el personal are această întrebare în ordinea sa de zi. Şi dacă va fi necesar această problemă va fi inclusă în ordinea de zi a socialiştilor, deoarece va decide preşedintelle ţării", a spus VALENTIN CRÎLOV, politician.

"Problema ce vizează schimbarea formii de organizare teritorială dintr-un stat unitar, chiar şi centralizat, într-un stat federativ, nu poate fi pusă în discuţie nici într-o perioadă imediată şi nici într-o perioadă medie pentru că nici clasa politică nu este pregătită, nici opinia publică nu este pregătită. Este o problemă foarte complexă şi foarte complicată, care cere reclădirea sistemului politic din Republica Moldova, iar riscurile sunt foarte mari", a spus VICTOR JUC, directorul Institutului de Cercetări Juridice.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu