Riscă să rămână pe drumuri. 14 familii din Bălți nu pot să-și privatizeze apartamentele în care locuiesc de 20 de ani

14 familii din Bălți riscă să rămână pe drumuri, din cauză că nu-și pot privatiza apartamentele în care au trăit peste 20 de ani. Conducerea întreprinderii care gestionează locuinţele refuză să le elibereze actele de proprietate, chiar dacă instanța de judecată s-a pronunţat în favoarea locatarilor.

De două decenii, Elena Demean locuiește în apartamentul oferit de Combinatul de Produse Cerealiere de pe strada Crâlov din Bălți. Femeia în vârstă de 67 de ani spune că, iniţial nu avea bani pentru a-şi privatiza locuința, iar acum când a găsit suma necesară nu o mai poate face.

"40 de ani am lucrat la combinat. Așa de greu și eu acum n-am dreptul ca să pot privatiza apartamentul. Unde să mă duc la bătrânețe deja?"

În aceeași situație sunt și alte persoane. Acum doi ani, oamenii s-au adresat în instanța de judecată, iar într-un final, Curtea Supremă de Justiție le-a dat câștig de cauză.

"Nu putem privatiza apartamentul din cauza că Combinatul de Produse Cerealiere nu ne eliberează certificatele de cota balansului a casei. Avem toate judecățile, până inclusiv și Curtea Supremă. Toate judecățile, hotărârile sunt în folosul nostru și oricum nu se execută această hotărâre."

Avocatul Cătălina Gălușcă, care a reprezentat familiile în instanța de judecată, spune că oamenii au la dispoziție mai puțin de nouă luni pentru a privatiza apartamentele.Ea consideră că administrația combinatului trage intenționat de timp, pentru a putea ulterior să vândă locuințele, chiar dacă blocul nu-i aparţine, ci este proprietate publică.

"De mai multe ori am solicitat în instanță ca să prezinte un document care ar dovedi că este în drept de proprietate și are un temei legal și poate să ne respingă dreptul acesta. Nu a avut ce prezenta, fiindcă nu există un asemenea act."

Dacă nu va executa decizia, administratorul combinatului riscă amendă sau chiar dosar penal.

"O să fac un demers în adresa judecătoriei Bălți pentru ca Odagiu Mariana, administratorul combinatului, să fie atras la răspundere contravențională",a spus executorul judecătoresc, Lilian Lungu.

Administratorul întreprinderii nu a răspuns la telefon pentru a comenta acuzaţiile. Din 2012, combinatul se află în proces de insolvabilitate .

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu