Risc de erupție a vulcanului Agung! Aruncă tot mai multă lavă şi cenuşă (VIDEO)

Strălucirea incandescentă a inelului de lavă din craterul vulcanului de pe Muntele Agung ar putea anunța o erupție la scară largă a vulcanului, susțin specialiștii în vulcanologie.

Aeroportul internațional Ngurah Rai din insula indoneziană Bali rămâne închis marți ca urmare a menținerii gradului de alertă la nivel maxim în fața riscului de erupție a vulcanului Agung, care aruncă de sâmbătă lavă și cenușă, au anunțat autoritățile, citate de agenția Kyodo, informează Agerpres.

Circa o mie de zboruri către și dinspre Bali au fost anulate după ce aeroportul a fost închis luni, măsura afectând peste 100.000 de pasageri.

Odată cu extinderea măsurii de închidere a instalațiilor aeroportuare pentru 24 de ore, până miercuri, numărul călătorilor afectați este foarte posibil să crească, digi24.ro

Intensificarea activității vulcanului Agung de 3.142 de metri a determinat autoritățile să crească nivelul de alertă de la 3 la 4, maxim, în Bali, și să mărească până la 10 km raza zonei de excludere din jurul craterului vulcanului.

Centrul de Vulcanologie și Prevenire a Pericolelor Geologice a anunțat că posibilitatea unei erupții majore este mai mare. Instituția a precizat că marți dimineață cenușa vulcanică aruncată în aer de Agung a acoperit cerul deasupra aeroportului I Gusti Ngurah Rai din Denpasar.

„Din cauza condițiilor (de mediu), autoritățile au decis să extindă (măsura) închiderii aeroportului până miercuri la ora 07:00'', a anunțat Pramintohadi Sukarno, secretar al directorului general pentru servicii de transport aerian din cadrul Ministerului Transporturilor.

Cursele locale și internaționale către aeroportul din Bali au fost direcționate către aeroporturile din Surabaya, capitala provinciei Java de Est, Makassar, capitala provinciei Siulawesi de Sud, insula Lombok, Banyuwangi în estul provinciei Java de Est sau Kupang din Nusa Tenggara de Est.

Aproximativ 100.000 de persoane care locuiesc în apropierea vulcanului Agung, o importantă atracție turistică din Indonezia, trebuie să-și părăsească locuințele, au indicat autoritățile. ''Solicităm populației aflate în zona de pericol să evacueze imediat pentru că există un risc potențial al unei erupții mai mari'', a declarat luni un purtător de cuvânt al agenției indoneziene pentru gestionarea dezastrelor (BNPB), Sutopo Purwo Nugroho.

Indonezia se întinde peste Inelul de Foc al Pacificului, la intersecția mai multor plăci tectonice, iar aici se produce 90% din activitatea seismică a lumii, potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS).

Agung este unul dintre cei 129 de vulcani activi din Indonezia, un vast arhipelag însumând 17.500 de insule.

Vulcanul a erupt ultima dată pentru o perioadă de aproape un an în 1963 și 1964, provocând moartea a aproape 1.600 de persoane.

Agung s-a "trezit" în luna septembrie, iar, la acel moment, autoritățile au decretat nivelul maxim de alertă, 140.000 de persoane fiind evacuate. O lună mai târziu, situația s-a calmat și mulți locuitori s-au întors la casele lor. Vulcanul Agung a erupt din nou marțea trecută forțând 25.000 de persoane să se pună la adăpost.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu