Rezultatele turului doi al alegerilor pentru Primăria Capitalei vor fi cunoscute imediat după închiderea secțiilor de votare

Embed:

Estimările rezultatelor turului doi al alegerilor pentru Primăria Capitalei vor fi cunoscute imediat după închiderea secțiilor de votare. Asta pentru că în ziua scrutinului va fi realizat un exit-poll, sondaj organizat la ieşirea de la urne.

Comisia Electorală Centrală a acceptat efectuarea acestui exerciţiu şi a acreditat 164 de persoane, care vor intervieva alegătorii. În ziua scrutinului, în 67 de secţii de votare din Chişinău şi din suburbii, operatorii vor solicita alegătorilor care şi-au exercitat dreptul la vot să răspundă la câteva întrebări.

Cetăţenii vor completa, în mai puţin de două minute, un chestionar direct pe tabletă. Datele vor fi stocate pe un soft, la care vor avea acces doar cei doi directori ai companiilor care organizează sondajul, "IMAS" şi "FOP-STAR". Aceştia promit confidenţialitate maximă.

"În procesul de anchetare, chestionarea respondenților, să le oferim şansa să emită ceea ce a făcut în urna de vot, oferindu-i tableta, obţiunea să-şi aleagă singur candidatul, fără ca operatorul nostru să vadă care a fost obţiunea respondentului", a menţionat Andrei Luchian, directorul Fondului Opiniei Publice.

Participarea la exit-poll este benevolă, iar sondajul va include şi numărul celor care vor refuza să completeze chestionarul.

"Cei chestionaţi văd în cei care chestionează un pericol pentru securitatea proprie, se tem că ceea ce au spus ei va fi undeva divulgat. Noi sperăm că de data aceasta nu vom avea o situaţie de acest gen", a precizat Igor Volniţchi, directorul "POLIEXPERT".

Rezultatele vor fi prezentate în ziua alegerilor, la ora 21 şi un minut.

"O să vă prezentăm toate rezultatele. Câte persoane au votat cu Ion Ceban, câte persoane au declarat că au votat cu Andrei Năstase. Ne va spune câte femei au votat, cum au votat tinerii, cum au votat adulţii, cum au votat persoanele mai învârstă, cum au votat cei cu studii superioare, cei mai puţin educaţi. Cum au votat cei care vorbesc limba rusă vs cei care vorbesc limba română", a declarat Doru Petruţi, directorul "IMAS".

Exit-poll-ul va fi realizat de compania "IMAS" şi "FOP-STAR", la comanda POLIEXPERT. Pentru realizarea acestui sondaj, companiile au primit deja aproximativ 400 de mii de lei. Ultimul exit-poll în Republica Moldova a fost realizat în anul 2011.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu