Rezultatele preliminare ale alegerilor din Chişinău. Ceban şi Năstase vor lupta în turul doi pentru fotoliul de primar al Capitalei

Embed:

 

Primarul general al municipiului Chişinău va fi decis în cel de-al doilea tur. Cel puţin asta arată primele rezultate preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală. Astfel, pentru fotoliul de edil al Capitalei se vor duela socialistul Ion Ceban și liderul PPDA, Andrei Năstase, la fel ca la scrutinul de anul trecut. Cel mai probabil, chişinăuenii vor fi chemaţi din nou la urne, peste două săptămâni, mai exact în 3 noiembrie.

Potrivit CEC, la urne s-au prezentat aproximativ 330 de mii de alegători, adică peste 36 la sută din numărul total al cetăţenilor cu drept de vot. Rezultatele preliminare după procesarea tuturor proceselor verbale arată că pe primul loc, cu peste 40 la sută din sufragii s-a clasat candidatul PSRM, Ion Ceban. Pe locul al doilea este candidatul desemnat de blocul "ACUM", Andrei Năstase, care a acumulat puțin peste 31 de procente.

Fostul edil la Capitalei şi liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, a fost votat de peste 10 la sută din alegători. Liberalul este urmat de istoricul Octavian Ţîcu, susţinut de Partidul Unităţii Naţionale, cu aproape 5 la sută din voturi. Candidatul Partidului Politic "ŞOR", Valerii Klimenco, este pe locul cinci, cu puţin peste trei la sută din voturi.  

Pentru Victor Chironda de la Mișcarea Social-Politică "Forța Nouă" au votat mai puţin de trei la sută dintre alegători. Vladimir Cebotari din partea Partidului Democrat din Moldova a fost ales de peste doi la sută dintre locuitorii municipiului Chişinău. Ivan Diacov de la formaţiunea "Partidul Nostru" a luat un procent din sufragii. Teodor Cârnaţ de la Partidul "Voinţa Poporului" şi Vladimir Ţurcanu desemnat de "Partidul Popular Românesc" au acumulat aproximativ unu la sută din voturi.

Cei doi sunt urmaţi de liderul Partidului "Uniunea Salvaţi Basarabia", Valeriu Munteanu, cu 0,76 şi de reprezentantul liberal-democraţilor, Alexandru Fetescu, cu jumătate de procent. Ceva mai puţin de jumătate de procent a adunat Vitalie Marinuţa de la "Partidul Verde Ecologist", iar reprezentantul “Partidului Popular European din Moldova”, Dumitru Ţîra, 0,36 de procente. Singura femeie înregistrată în cursa pentru fotoliul de edil al Capitalei, Lilia Ranogaeţ, din partea "Partidului Naţional Liberal" a acumulat doar 0,28 la sută din sufragii.

La diferenţă de două sutimi, s-a clasat pretendentul candidatul Partidului "Democraţia Acasă”, Boris Volosatîi, care a înregistrat 0,26 la sută. Candidatul partidului "Stânga Europeană”, Vitalie Voznoi, a obţinut doar 0,16 procente. Pe ultimul loc este Serghei Toma de la partidul "Oamenii Muncii" cu 0,14 la sută.

Totodată, prezenţa la vot în municipiul Chişinău a fost sub media pe ţară, şi anume, doar 36 la sută dintre alegători s-au prezentat la secţiile de votare.

Cât priveşte rezultatele preliminare pentru Consiliul municipal Chișinău, au fost procesate 303 de procese-verbale, iar rezultatele sunt următoare:

PSRM obține 39,66%, blocul ACUM-37,75%, PL-6,35%, Partidul ȘOR-3,86%, PDM – 3,98%, PUN-2,77%, Forța Nouă-2,13%, PCRM-1,69%, iar candidatul independent Mihail Bagas-1,41%.

Potrivit Codului Electoral, în 48 de ore de la închiderea secţiilor de votare, consiliile electorale de circumscripţie trebuie să prezinte documentele privind totalizarea rezultatelor la Comisia Electorală Centrală. În cazul candidaților care vor acumula mai mult de jumătate din sufragii, consiliile electorale de circumscripţie vor prezenta la judecătoriile de sector procesele verbale, iar în decurs de 10 zile instanţele de judecată vor confirma sau infirma legalitatea alegerilor din fiecare circumscripţie electorală.

În termen de 24 de ore, decizia va fi transmisă CEC şi consiliilor electorale de circumscripţie. În cazul în care candidaţii la funcţia de primar nu vor obţine mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate, peste două săptămâni, adică în data de 3 noiembrie, se va organiza al doilea tur de scrutin. În cadrul acestuia se vor duela primii doi candidaţi, care au acumulat cel mai mare număr de voturi.

Potrivit Codului Electoral, după cel de-al doilea tur de scrutin se va considera ales candidatul care a obţinut cele mai multe voturi, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la scrutin. În cazul în care vor fi pe punct de egalitate, se va considera câştigător cel care a obţinut mai multe voturi în primul tur.

Astăzi, 21 octombrie, #ALEGEPUBLIKA. Cele mai noi informaţii despre alegerile locale şi parlamentare sunt pe www.alegepublika.md, pe canalul nostru de youtube sau pagina de Facebook
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu