Rezultatele finale ale alegerilor parlamentare AU FOST APROBATE cu vot UNANIM de către CEC

Embed:

Rezultatele finale ale alegerilor parlamentare au fost aprobate de Comisia Electorală Centrală cu vot unanim.

"Hotărârea şi procesele verbale privind totalizarea rezultatelor alegerilor Parlamentului Republicii Moldova din 24 februarie curent în circumscripţia naţională, dar şi în circumscripţia uninominală se remit Curţii Constituţionale", a afirmat Alina Russu, preşedintele CEC.

Datele vor fi trimise la Curtea Constituţională, care trebuie să confirme sau să infirme legalitatea scrutinului până în 9 martie. 
Până în data de 9 martie, inclusiv, sau mai exact în termen de cinci zile de la primirea actelor de la CEC, magistraţii Curtei Constituţionale trebuie să confirme sau să infirme legalitatea alegerilor şi să valideze mandatele noilor deputaţi.

Acest lucru nu va avea loc însă înainte de soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor depuse de concurenţii electorali.

Potrivit Codului electoral, în cazul în care magistraţii Curţii Constiţionale constată că au fost comise nereguli care au influenţat rezultatele votării şi atribuirea mandatelor, alegerile în circumscripțiile respective sunt declarate nule. În aceste condiţii, CEC organizează, în termen de două săptămâni, alegeri repetate.

Concurenţii electorali vinovaţi de încălcările legislaţiei electorale se sancţionează sau se exclud din buletinele de vot în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive, iar consiliile şi birourile electorale care au comis asemenea abateri se înlocuiesc.

Potrivit rezultatelor preliminare, la alegerile parlamentare din 24 februarie, PSRM a obţinut cel mai mare număr de mandate, 35 la număr.

Formaţiunea este urmată de PDM, cu 30 de mandate.

Blocul PAS-PPDA va avea 26 de locuri în viitorul Parlament, iar Partidul "Şor", şapte.

Trei fotolii din legislativ vor fi ocupate de parlamentari independenți.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu