Rezultatele de laborator venite din Spania confirmă pesta porcină la mistreţi vânaţi în Orhei, Cimişlia şi Cahul

Embed:

Rezultatele de laborator venite din Spania confirmă prezenţa virusului de pestă porcină la mistreţi vânaţi în raioanele Orhei, Cimişlia şi Cahul. Din această cauză, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a înregistrat oficial trei focare, iar autoritățile locale au luată măsuri pentru a preveni răspândirea infecției.

Mistrețul bolnav din Orhei a fost vânat într-o fâșie de pădure, care este dată în arendă. Proprietarul are amenajat un ţarc, unde crește 23 de porci adulţi și opt pui. Autoritățile monitorizează situația, iar vânatul mistreților a fost interzis timp de un an.

"S-a stopat orice mișcare a mistreților de la acest țarc. Să sporească responsabilitatea îngrijitorilor care acolo muncesc, a lui personală. Orice caz de suspiciune de boală sau schimbări la mistreți să fim anunțați îndată", a declarat șeful secției ANSA Orhei, Grigore Maţencu.

După acest caz, un grup de vânători a făcut razii în pădurile din preajmă pentru a verifica dacă sunt mistreți bolnavi sau morți, însă nu au găsit nimic suspect.

"Dacă vor fi cadavre, de dat foc, ca să fie animalele sănătoase, ca în viitor să putem vâna. Din cauza asta pot să se îmbolnăvească animalele de casă", a spus vânătorul Pavel Buzdugan.

Reprezentanții Agenției Moldsilva vorbesc despre necesitatea elaborării unui plan de acțiuni pentru a preveni răspândirea infecției. Cert este că depopularea mistreților nu este posibilă, spun ei.

"Depopularea la zero este practic imposibilă, deoarece mistrețul este un animal sălbatic care migrează. O dată ce este pesta porcină și în Ucraina și în România, probabil că vor reveni iar", a spus directorul Agenției Moldsilva, Ion Haralampov.

Totuși, o decizie finală în acest sens trebuie luată de Guvern. Între timp, oamenii sunt îngrijorați.

Apariția focarului îi pune pe gânduri și pe consumatorii de carne.

În prezent, focare de pesta porcină africană sunt înregistrate în raioanele Orhei, Cimișlia şi Cahul, acolo unde s-au infectat mai mulţi mistreţi.

Un alt focar a fost depistat în data de 30 noiembrie, într-o gospodărie din satul Cărpineni, raionul Hânceşti. Anterior, virusul a fost confirmat şi în satele Palanca şi Tudora, din raionul Ştefan Vodă.

Se presupunea că pesta porcină a fost adusă de către mistreţii din Ucraina.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu