REZULTATELE ALEGERILOR DIN SUA. Partidul Democrat a câștigat Camera Reprezentanţilor

Embed:

Partidul Democrat din Statele Unite a preluat controlul Camerei Reprezentanţilor după opt ani în care a fost în minoritate. Exitpoll-urile arată că în urma alegerilor parţiale pentru Congres, democraţii au obţinut 230 din cele 435 de locuri. Asta înseamnă că au cu 37 de fotolii mai mult decât până acum.

Pe de altă partea, republicanii, care îl susţin pe preşedintele Donald Trump, şi-au consolidat controlul asupra Senatului, unde vor avea 54 de mandate, faţă de doar 51 în prezent. Cu o cameră democrată şi cu un senat republican, multe dintre planurile controversate ale liderului de la Casa Albă ar putea fi compromise. 

"Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru tot ceea ce mi-a oferit în această noapte. Sperăm că vom învinge ura şi divizarea din societate", a declarat Bob Menendez, senator democrat din New Jersey.

Republicanii susţin însă că dacă politicile lui Trump vor fi implementate, Statele Unite vor deveni mai puternice ca niciodată.

"Această victorie este pentru mamele singure care vor vedea că brusc salariile lor vor creşte pentru că economia este în plină expansiune", a zis Ted Cruz, senator republican din Texas.

Preşedintele american a scris pe Twitter că partidul său a înregistrat un succes enorm la acest scrutin.

În cadrul alegerilor pentru Congres au fost înregistrate mai multe premiere. Scrutinul i-a schimbat viaţa Alexandriei Ocasio-Cortez, în vârstă de 29 de ani, care a devenit cea mai tânără membră din Congresul american. Cu doar cinci luni în urmă, ea era chelnerița într-un bar din New York.

Alte două candidate democrate, Ilhan Omar şi Rashida Tlaib, au devenit primele femei de confesiune musulmană care au fost alese în Camera Reprezentanţilor. O altă premieră a fost înregistrată în Colorado, unde a fost ales guvernator democratul Jared Polis. În timpul campaniei electorale, el a vorbit deschis la alegeri despre faptul că este homosexual.

Pe lângă membrii Congresului, la alegerile parţiale au fost votaţi 36 de guvernatori. Membrii Camerei Reprezentanţilor sunt aleşi pe un termen de doi ani, iar senatorii - pentru şase ani.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu