Rezultate parțiale: Cine se clasează pe primul loc în cadrul alegerilor europarlamentare şi cine a câştigat scrutinul din România

Embed:

Europa a trecut unul dintre cele mai importante teste - alegerile pentru Parlamentul UE. În ciuda părerilor eurosceptice, prezenţa la vot a fost de aproape 51 de procente, cu aproape opt procente mai mult faţă de indicele înregistrat la scrutinul din 2014. Este cea mai ridicată prezență la nivelul Uniunii Europene din ultimii 25 de ani.

Cei mai activi au fost belgienii, unde rata de participare a fost de 89 la sută, fiind urmaţi de danezi şi germani cu 66 şi, respectiv, 61,5 procente. 

Câştigător al acestui scrutin crucial este Partidul Popular European, care potrivit rezultatelor provizorii a obţinut 179 de locuri. Ţinând cont de rezultatul istoric înregistrat, PPE pretinde la preşedinţia Comisiei Europene, în frunte cu Manfred Weber. În primul discurs după alegeri, politicianul a declarat că partidul din care face parte nu va coopera cu extremiştii şi va milita doar cu cei care susţin progresul Uniunii.

Pe locul doi, cu o diferenţă de aproximativ 30 de locuri în viitorul Parlament, s-a poziţionat
Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor şi Democraților din Legislativul European, iar pe a treia poziţie în topul preferinţelor alegătorilor europeni a fost Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa.

În România, rata de participare la alegerile europene a fost de 49 la sută şi peste 41 de procente la referendumul legat de justiţie, care poate fi considerat valid. După numărarea a 96 la sută din procesele verbale, se pare că Partidul Naţional Liberal a acumulat cele mai multe voturi - aproape 27 la sută.

Social democraţii au obţinut 23 la sută din voturi. Partidul Pro România,din partea căruia a candidat fostul premier moldovean Iurie Leancă, a acumulat 6,61% din voturi.

După încheierea scrutinului, Preşedintele Klaus Iohannis a felicitat toţi românii pentru mobilizare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu