Rezervele statului în bani au crescut într-un an cu aproape jumătate de miliard de dolari

Embed:

Rezervele statului în bani, dar şi alte active, au crescut într-un an cu aproape jumătate de miliard de dolari şi au atins nivelul de până la declanşarea crizei bancare din 2014.

Restabilirea stocului de valută îi oferă băncii centrale mai multă mobilitate în ceea ce priveşte intervenţiile pe piaţă şi menţinerea stabilităţii cursului leului moldovenesc, afirmă economiştii.

Date ale Băncii Naţionale arată că, la începutul lunii octombrie, rezervele de valută depăşeau suma de 2 miliarde 600 milioane de dolari, nivel similar cu cel din luna octombrie 2014.

Acum doi ani, ca urmare a declanşării crizei bancare, rezervele valutare ale statului au început să se erodeze rapid, rezultat al încercărilor BNM de a restabili şi menţine stabilitatea monedei naţionale, dar şi de a stabiliza piaţa bancară.

În prezent, cea mai mare parte din rezervele statului sunt deţinute în hârtii de valoare, dar şi în depozite deschise în bănci străine. Banca Naţională mai deţine şi o rezervă în aur evaluată la peste 3 milioane de dolari SUA.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu