Rezervaţia ştiinţifică Plaiul Fagului, ÎN PERICOL. Pădurea este afectată de dăunători aproape 95%

Embed:

Rezervaţia ştiinţifică "Plaiul Fagului" din raionul Ungheni este în pericol. Schimbările climatice din ultimii ani au dus la dezvoltarea şi extinderea unor insecte dăunătoare, care afectează copacii de frasin. Pentru a stopa acest fenomen, este nevoie de a trata pădurea cât mai urgent.

În 2015 s-au efectuat tratamente chimice cu elicopterul, doar că s-a omis "zona protejată", care constituie 780 de hectare de plantaţie.

"Au migrat dăunătorii în alte suprafeţe din rezervaţie", a spus Anton Găluşcă, inginer silvic Rezervaţia "Plaiul Fagului". 

În perioada rece, dăunătorii stau ascunşi sub scoarţa arborilor sau în pământ. Odată cu încălzirea vremii, ei încep a ataca mugurii şi apoi frunzele copacilor. În prezent, 95 la sută din suprafețele de frasin sunt afectate de aceste insecte.

"Primul atac începe la jumătatea lunii aprilie şi continuă până la finele lunii mai. Puterea arborilor slăbeşte şi din această cauză apare şi dăunătorii de trunchi. Deja putem spune că pădurea este pierdută", a declarat Petru Chiorchină, inginer în domeniul Protecţiei Plantelor. 

Pentru că arborii putrezesc, muncitorii sunt nevoiţi să-i taie. Unii frasini se prăbuşesc singuri.

"În ultimii 10 ani de zile, dinamica de tăierilor de igienă a crescut de aproape 12 ori. Am avut 200-300 m3, dar acum avem 9700 m3. Suntem datori să evacuăm masa lemnoasă de la faţa locului pentru a nu se răspândi dăunătorii", a mai spus Anton Găluşcă, inginer silvic Rezervaţia "Plaiul Fagului". 

Recent, Guvernul a aprobat un proiect de lege, care va permite utilizarea pesticidelor pentru nimicirea dăunătorilor, inclusiv în "zona protejată" din rezervaţie.

"În următorii trei ani se va înregistra extinderea focarului de insecte dăunătoare pe toată suprafaţa arboretelor de frasin. Este nevoie efectuarea măsurilor de combatere aeriană a dăunătorilor. Pe întreg teritoriul", a menţionat Liviu Volconovici, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediu.

Specialiştii spun că pentru un singur tratament a celor peste 5 mii de hectare de pădure este nevoie de 2,3 milioane de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu