Rezervaţia ştiinţifică "Plaiul Fagului" din Ungheni este în PERICOL de a se usca

Embed:

Rezervaţia ştiinţifică "Plaiul Fagului" din raionul Ungheni, cu o suprafaţă de peste 5.000 de hectare, este în pericol. Schimbările climatice au dus la apariţia unor insecte dăunătoare care ameninţă vegetaţia. Reprezentanţii Moldsilva caută acum bani pentru a preveni uscarea arborilor şi arbuştilor.

Temperaturile ridicate şi seceta din ultimii ani au favorizat dezvoltarea dăunătorilor care atacă frunzele.

"Tocmai speciile care erau considerate foarte stabile dau semne de slăbire. Nu ştie nimeni care este acţiunea acestor schimbări climatice. S-ar putea să fie de lungă durată, s-ar putea să fie pe o durata mai scurtă", a declarat vicedirectorul Institutului de cercetări şi amenajări silvice, Valeriu Caisîn.

Cei mai afectaţi arbori din această rezervaţie sunt fagul şi frasinul. Insectele dăunătoare se dezvoltă pe frunzele lor şi se hrănesc cu acestea, fapt care duce la uscarea copacului în doi ani.

"Lujerii aceştia care au apărut pe fag formează cu încet aparatul defoliator. Fagul speră de a supravieţui în condiţiile aride care s-au creat. Posibilitatea lui este nulă din păcate pentru că coronamente este uscat 100%", a susţinut inginerul silvic al rezervaţiei Anatol Găluşcă.

Dacă în anul 2011 erau afectate 300 de hectare de pădure, în prezent dăunătorii s-au extins pe o suprafaţă de 3 900 de hectare.

"Focarele respective sint bine instalate. O parte au trecut în fază cronică. Deoarece ultima prelucrare care s-a efectuat în Plaiul Fagului este cu 19 ani în urmă s-a format şi un focar puternic", a spus inginerul silvic al Institutului de cercetări şi amenajări silvice Ion Roadedeal.

Potrivit reprezentanţilor MoldSilva, pentru a preveni uscarea arborilor este nevoie ca aceştia să fie stropiţi cu substanţe biologice. Costul lucrărilor se ridică la aproximativ un milion de lei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu