REVOLUŢIONAR! Volvo lansează sistemul care va permite evitarea accidentelor

Volvo va expune la CES 2015, un târg dedicat celor mai noi tehnologii, sistemul revoluționar care va permite comunicarea eficientă între mașină și biciclist și evitarea accidentelor, informează automarket.ro.

Chiar dacă a promis că nici un pasager al mașinilor sale nu va mai muri și nu va mai fi grav rănit până în 2020, Volvo își concentrează o parte din cunoștințe și în direcția protejării celorlalți participanți la trafic. Motiv pentru care investește serios în protecția bicicliștilor. Deja noul Volvo XC90 vine cu un sistem capabil să detecteze prezența unui biciclist și chiar să avertizeze și să frâneze. 

Nordicii au însă planuri mai mari. Este vorba despre un sistem mult mai avansat, care presupune chiar o comunicare cu biciclistul. Volvo și-a unit forțele cu un producător de căști speciale pentru bicicliști și cu Ericsson pentru a da naștere unui sistem de comunicare între cei doi participanți la trafic, pregătit să debuteze în cadrul târgului CES, desfășurat în las Vegas.

Sistemul folosește o cască prototip, care transmite către șofer poziția biciclistului. Dacă o coliziune iminentă este detectată, și biciclistul și șoferul sunt avertizați. Sistemul funcționează chiar și atunci când biciclistul este în unghiul mort.

De ce tocmai bicicliștii? Pentru că numărul accidentelor în care aceștia sunt implicați este în continuă creștere. Numai în 2012, 4533 de bicicliști au fost răniți într-un accident rutier în Berlin, capitala Germaniei. Potrivit unor statistici, la nivel mondial, mai bine de jumătate din accidentele în care sunt implicați bicicliști s-au produs după impactul cu o mașină.

Tocmai reducerea acestei statistici o urmărește și Volvo alături de partenerii săi. „Este vital să se poată construi o mașină care nu va putea face accidente. Acum, sistemul este capabil să reducă și mai mult unghiurile moarte dintre mașini și bicicliști, evitând astfel coliziunile”, a declarat Klas Bendrik, vicepreședinte al grupului suedez.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu