"Revoluţia zăpezilor" din Rusia LIVE Fabrika ACUM şi în scris

(UPDATE 22:55) Politicianul Iurie Roşca: "Atunci când în Rusia se întâmplă asemenea dezechilibre nu avem la ce ne aştepta bun pentru Moldova. Dezechilibrul din Rusia ar putea afecta şi formatul de negocieri în problema transnistreană".

(UPDATE 22:41) Redactorul adjunct al revistei "The New Times", Ilia Barabanov: "Cred că mâine va avea loc cel mai amplu protest din ultimii ani, aşa cum nu a mai fost demult. Răbdarea ruşilor este cam pe sfârşite. Cred că totul va fi liniştit, calm. Mulţi oameni nu sunt informaţi despre ceea ce se va petrece acolo. Pe 17 decembrie va avea loc următorul miting de protest. Cred că puterea trebuie să se aşeze la negocieri. Când puterea nu poate pleca fără alegeri, este déjà o problemă constituţională. Puterea se teme de 'plecare'. Conducerea de la Kremlin déjà înţelege că ratingul lui Putin scade, iar la alegerile din martie ar putea să fie şi mai rău".

(UPDATE 22:35) Ţurcanu: "Este greu de spus dacă optimismul afişat de interlocuitorii dvs. se va realiza. Teama mea este că la un moment dat, Putin va decide să reprime aceste manifestaţii. Chiar dacă ruşii şi-au făcut prieteni în persoana Germaniei sau Franţei, care stau la pândă, nu le-ar permite să aplice metodele aplicate de Occident în anumite zone".

(UPDATE 22:27) Corespondentul special al ziarului "Kommersant", Vladimir Soloviev: "Dispoziţia preşedintelui rus, Dmitri Medvedev,  sigur nu este una de sărbătoare. Se simte déjà un sentiment că ceea ce a fost nu va mai fi în Rusia".

(UPDATE 22:20) Balan: "În această campanie electorală, Putin a fost foarte slab. Rusia a simţit diferenţa dintre guvernarea lui Putin şi cea lui Medvedev. Ruşii nu mai vor un ţar, care să îi conducă ca pe nişte marionete. Bugetul Rusiei a devenit buzunarul oligarhilor şi cetăţeanul de rând s-a săturat".

(UPDATE 22:15) Chirtoacă: "Opoziţia din noua Dumă de Stat s-ar putea dezice acum de mandate şi provoca, astfel, alegeri repetate. Depinde cât de mult se vor revolta oamenii. Puterea se poate discredita acum cel mai mult, în funcţie de ce măsuri va aplica la adresa protestatarilor. Categoric nu vom avea de aface cu o 'revoluţie colorată'. În cazul revoluţiilor colorate, puterea este provocată să ia măsuri, care dacă nu sunt luate în limitele legislaţiei se discreditează guvernarea".

(UPDATE 22:09) Redactorul-şef adjunct, radio "Ekho Moskvy" Matvei Ganapolski, prin telefon: "Cred că preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, care spunea că ceea ce se întâmplă în statele arabe nu poate avea loc în Rusia, acum demonstrează contrariul. Eu consider că ceea ce avem acum în Rusia este o revoluţie medie, suntem martorii unei revoluţii. Nu este neapărat necesar să iasă pe stradă tancurile şi să se tragă cu armele, ca să spunem că avem o revoluţie. Faptul că oamenii vorbesc deschis despre nemulţumirile lor este unul important. Chiar şi după Revelion este posibil ca oamenii să continuie să protesteze. Eu cred că se va căuta o cale de compromis între putere şi opoziţie şi se va găsi o soluţie. Putin va rămâne, însă, în politică, depinde acum ce rol va ocupa".

(UPDATE 21:53) Chirtoacă: "Stagnarea de câţiva ani contrastează cu ceea ce înseamnă stabilizare a situaţiei. Putin va candida la alegerile din martie şi va reveni la putere pentru şapte ani, iar între timp nu se va schimba nimic. Asta au perceput oamenii".

(UPDATE 21:50) Preşedintele Asociaţiei specialiştilor în PR şi comunicare, Valentin Balan: "Situaţia se modifică pentru prima dată de la venirea lui Putin. Acum lucrurile se schimbă un pic".

(UPDATE 21:47) Ţurcanu: "Acestei administraţii i-a scăpat din vedere multe zone fierbinţi şi nu mai are inspiraţie. I-am văzut uşor iritaţi pe liderii de la Kremlin – Vladimir Putin şi Dimitri Medvedev. Declaraţiile lor de după alegeri au fost stângace".

(UPDATE 21:43) Redactorul şef Radio Chişinău, Vlad Ţurcanu: "Ruşii au început să trăiască mai bine cu începutul lui 2000. Au demonstrat că ştiu să rabde şi să îndure o dictatură sau alta de dragul unei ideii. Vladimir Putin şi administraţia de la Kremlin au intrat într-o criză de idei, de câţiva ani, şi au sperat că vor înfrânge acele nemulţumiri, care existau. Ruşii s-au impus în faţa unor ţări mici, s-au impus prin războaie. Resursele pe care le are la ora actuală Rusia contrastează cu ceea ce promite acum Vladimir Putin".

(UPDATE 21:40) Politicianul Iurie Roşca: "Rusia se află într-o multitudine de trucuri interne, din care nu poate ieşi. Ceea ce nu se vede la TV trebuie să ne pună pe gânduri, nu ceea ce se vede. Cei care gestionează procesele politice în Rusia trebuie să ţină cont de puterea maselor. Astfel de procese pot uşor scăpa de sub control".

(UPDATE 21:35) Analistul politic Nicolae Chirtoacă: "În Rusia au loc niştre procese, au loc nişte reforme începute şi neterminate. Acolo au loc evenimentele care au legătură şi cu Republica Moldova. În urma acestor alegeri Rusia a fost scindată în două. Rusia s-a cicnit cu o criză care demonstrează stagnări".

(21:20) "Primăvara arabă" se transformă în Rusia în revoluţia zăpezilor, potrivit presei ruse neafiliate Kremlinului. La mitingul de mâine de pe piaţa Bolotnaia sunt aşteptaţi cel puţin 35 de mii de oameni. Acesta este numărul persoanelor care s-au înregistrat în grupul "Pentru alegeri corecte" special creat pe reţeaua de socializare Facebook.

Acelaşi grup de pe reţeaua rusă VKontakte a reuşit să strângă un număr de oameni şi mai mare, faptul care a stârnit reacţia imediată din partea serviciilor secrete. Potrivit administraţiei VKontakte, FSB-ul deja a solicitat să fie blocate toate grupurile în care lumea este chemată la mitingul de mâine. Directorul general al companiei, Pavel Durov, a fost citat la Procuratura Generală acum câteva ore. Între timp, toţi elevii ai claselor a noua - a unsprezecea au fost anunţaţi că mâine cu începerea la ora 13:30 vor scrie o lucrare de control la limba rusă, exact la ora desfăşurării mitingului. Încă ieri despre această lucrare nu se ştia nimic, bineînţeles.

Şeful Rospotrebnadzor, Ghenadii Onişenco, a anunţat că participarea la mitinguri sporeşte considerabil riscul înbolnăvirii cu gripă. Iar Vladimir Putin vorbeşte deschis despre implicarea Occidentului în organizarea protestelor din capitala Rusiei. Care va fi scenariul rusesc, acum se întreabă toată lumea. Invitaţii din studiou sunt analistul politic Nicolae Chirtoacă; politicianul Iurie Roşca; redactorul şef Radio Chişinău, Vlad Ţurcanu şi preşedintele Asociaţiei specialiştilor în PR şi comunicare, Valentin Balan.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu