REVOLTAŢI de scumpirea motorinei, agricultorii solicită ajutor de la Guvern

Embed:
Scumpirea carburanţilor a fost ultima picătură care a umplut paharul răbdării. Agricultorii cer Guvernului să acopere 20% din cheltuielile pe care le au pentru procurarea motorinei. Solicitarea a fost inclusă într-o scrisoare pe care Asociația Producătorilor Agricoli "UniAgroProtect" a expediat-o Executivului. În replică, ministrul Agriculturii, Ion Perju, spune că are deja câteva soluţii, pe care, însă, le va anunţa mai târziu.

Preşedintele „UniAgroProtect”, Valeriu Mironescu, spune că sprijinul Guvernului este strict necesar, întrucât scumpirea carburanţilor este o lovitură grea pentru fermieri.

''Cheltuielile cresc, veniturile nu sunt prea mari şi în cele din urmă un şir de întreprinderi agroindustriale ori îşi finalizează activitatea, ori falimentează, ori o duc foarte prost. Riscurile sunt evidente. Mai puţină producţie, mai puţine câmpuri prelucrate, rezultate mai proaste'', a spus preşedintele „UniAgroProtect”, Valeriu Mironescu. 

Ministrul Agriculturii, Ion Perju, spune că săptămâna viitoare va avea o întâlnire cu agricultorii în cadrul căreia va discuta subiectul.

"Suntem în căutări de soluţii pentru ei. Sunt mai multe opţiuni. Nu vreau să le spun care acum, dar se examinează, astfel ca să facem mai uşor pentru ei activitatea agricolă. Ne vom gândi. Fie e vorba de compensaţii, fie vedem alte măsuri", a spus ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Ion Perju. 

Săptămâna trecută mai multe reţele de benzinării au afişat noi preţuri la pompă. Astfel, un litru de benzină A 95 a ajuns să coste 19 lei şi 20 de bani, cu 55 de bani mai mult. Motorina s-a scumpit cu 65 de bani şi se vinde cu 17 lei şi cinci bani. Cea mai mare majorare, de 1 leu şi 20 de bani a fost operată pentru gazul lichefiat. Un litru a ajuns să coste 11 lei şi cinci bani, faţă de 9 lei şi 85 de bani. Premierul Ion Chicu a declarat recent că majorarea preţurilor la carburanţi este un proces firesc într-o economie de piaţă şi că nu a fost surprins de noile preţuri afişate de petrolişti.
loading...

Lasă un comentariu