Revocarea lui Manole, criticată dur de Alexandru Tănase: A fost cea mai mare tâmpenie posibilă

Socialiștii au mai demonstrat o dată că știu să joace mai bine "popa prostul" decât șah, iar aventura cu demiterea preşedintelui Curţii Constituţionale s-a încheiat aşa cum era şi de aşteptat, cu dizolvarea Parlamentului. 

Aşa a comentat fostul preşedinte al Înaltei Curţi, Alexandru Tănase, evenimentele din ultimele zile. Într-un editorial Tănase critică şi reacţia preşedintelui Maia Sandu, care a spus că revocarea Domnicăi Manole este "un atac fără precedent la ordinea constituțională”. Fostul preşedinte al CC îi aminteşte, însă, că asemenea precedente au fost chiar în perioada în care Maia Sandu era membru de Guvern.

Tănase face referire la o lege votată de Parlament în două lecturi în 2013, prin care legislativul primea puterea de a ridica mandatele judecătorilor Curţii Constituţionale. Prevederile acesteia nu a mai intrat în vigoare, aşa cum preşedintele de atunci, Nicolae Timofti, nu a promulgat-o, iar partenerii externi au taxat-o dur.

''Istoria se repetă prin ea însăși – dacă în 2013 a fost ca o tragedie, în 2021 e ca o farsă. De această dată, Parlamentul a recurs la o fraudă juridică de doi bani.", a mai scris Tănase care se întrebă de ce majoritatea parlamentară a recurs la un asemenea pas, în condiţiile în care era evident că cele două hotărâri vor fi anulate de Curtea Constituţională în doi timpi și trei mișcări.

Potrivit lui, era de aşteptat că această situație va fi exploatată cu abilitatea de președintele Maia Sandu și grupul său politic pentru a-și mobiliza electoratul în preajma alegerilor anticipate. Igor Dodon a oferit societății și lumii întregi un ultim argument că acest Parlament, chiar este sărit de pe fix!'', scrie Tănase.

El o atenţionează pe Maia Sandu că a pasul ei de dizolvare a Parlamentului ar putea crea precedente periculoase. "Atunci când preşedintele unei ţări a semnat decretul de dizolvare a unui legislativ perfect funcțional, cu titlu de sancțiune pentru falsă incapacitate de a învesti un Guvern, trebuie să accepte că astfel a instituit un precedent pentru succesorul său, care destul de probabil va face același exact același lucru.'', a conchis fostul preşedinte al Curţii Constituţionale.

Lasă un comentariu