Revista presei: Referendumul din Doneţk va aduce locuitorii din estul Ucrainei în pragul unui război civil

Embed:

Referendumul din regiunile Doneţk şi Lugansk pune pe jar autorităţile de la Kiev, dar şi comunitatea europeană. Editorialişti din toată lumea sunt cu ochii pe Ucraina şi încearcă să anticipeze evoluţia evenimentelor.

Publicaţia germană Deutsche Welle a catalogat drept "dubios" referendumul preconizat pentru astăzi în regiunile Doneţk şi Lugansk. Jurnaliştii enumeră şase motive pentru care plebiscitul nu poate avea valoare legală, printre care lipsa accesului la listele oficiale ale alegătorilor şi lipsa unor observatori internaţionali. Mai mult ca atât, constituţia Ucrainei permite organizarea doar a plebiscitelor naţionale.

Referendumul din regiunea Doneţk va aduce locuitorii din estul Ucrainei în pragul unui război civil, titrează The Guardian. Jurnaliştii britanici consideră că separatiştii proruşi au organizat plebiscitul în grabă, cu intenţia de a transforma regiunea într-un stat pseudo-independent.

Financial Times scrie că ţările occidentale au fost dezorientate de declaraţia liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, care a îndemnat separatiştii proruşi să amâne referendumul de astăzi. De fapt totul a făcut parte dintr-o strategie bine pusă la punct de către Moscova, accentuează jurnaliştii din Marea Britanie.

Referendumul care va avea loc astăzi în regiunea Doneţk va fi validat indiferent de prezenţa la urne, informează Ria Novosti, cu referire la declaraţia preşedintelui autoproclamat al Comisiei Electorale Centrale din regiunea de est a ţării vecine. Plebiscitul nerecunoscut de oficialii de la Kiev nu va avea un prag electoral, specifică jurnaliştii ruşi.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu