Revista presei: Israelul îşi recuperează soldatul, Hamas - teroriştii

Embed:

Eliberarea soldatului israelian Gilad Shalit a stârnit puternice reacţii internaţionale. Mai mulţi lideri occidentali au salutat eliberarea militarului. Iar oficialii turci au declarat că Ankara a contribuit substanţial nu doar la eliberarea, ci şi la menţinerea în viaţă a lui Gilad Shalit.

Le Parisien scrie că preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, i-a trimis o scrisoare tânărului soldat eliberat. Gilad Shalit, care are şi cetăţenie franceză, este aşteptat la Paris, unde liderul francez îl va întâmpina cu plăcere. Sarkozy a mai menţionat că punerea în libertate a lui Shalit este o mare uşurare şi pentru Franţa.

Şi preşedintele american este mulţumit de eliberarea sergentului Shalit. Haaretz scrie că liderul de la Casa Albă consideră că schimbul de prizonieri va ajuta la reluarea negocierilor de pace dintre Israel şi Palestina.

"Israelul îşi recuperează soldatul, Hamas - teroriştii", titrează România Liberă. Publicaţia menţionează că toţi palestinienii eliberaţi sunt responsabili pentru moartea a 599 de israelieni. Cu toate acestea, populaţia Israelului susţine schimbul de prizonieri, deoarece Gilad Shalit a devenit un simbol naţional.

Schimbul istoric de prizonieri dintre Israel şi Palestina este preceput, de întreaga lume, ca fiind unul exagerat. BBC menţionează că această operaţiune ţine de unicitatea statului Israel, a cărui politică presupune recuperarea soldaţilor rămaşi în teritorii inamice, indiferent dacă sunt vii sau morţi.

În ultimii 30 de ani, Israelul a eliberat în jur de 7.000 de deţinuţi palestinieni, primind în schimb doar 19 militari în viaţă şi opt cadavre.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu