Reuters: Diplomaţii ruşi expulzaţi din Moldova sunt SPIONI care RECRUTAU luptători pentru separatiştii din estul Ucrainei

Embed:

Cei cinci diplomaţi ruşi expulzaţi din Moldova sunt spioni care recrutau luptători pentru separatiştii din estul Ucrainei. Acesta este motivul pentru care au relegaţi din ţara noastră, au declarat surse guvernamentale pentru Reuters.

Diplomaţii au fost expulzaţi pe 29 mai. Atunci premierul Pavel Filip nu a explicat decizia, declarând doar că autorităţile de la Chişinău au motive întemeiate.

Potrivit surselor Reuters, cei cinci oficiali au fost expulzaţi, fiind suspectaţi că ar fi agenţi sub acoperire ai agenţiei GRU (n.r. - Glavnoye Razvedyvatel'noye Upravleniye - Agenția de informații militare). Aceştia ar fi recrutat luptători din Găgăuzia, autonomie din sudul ţării care se opune apropierii cu Uniunea Europeană.

Reuters nu a putut verifica independent afirmaţiile referitoare la activitatea celor cinci oficiali ruşi. Ministerul de Externe al Rusiei a refuzat să comenteze, iar cel al Apărării nu a răspuns la solicitările făcute de jurnaliştii de la Reuters.

Potrivit surselor, autoritățile moldovenești cred că luptătorii recrutați din Găgăuzia au fost trimiși întâi într-o tabără paramilitară din regiunea Rostov din sudul Rusiei. Nu se cunoaşte în care exact, Rusia având cel puţin două lagăre militare în Rostov acolo unde sunt antrenaţi voluntari pentru lupta în estul Ucrainei, potrivit dovezilor colectate de Reuters și de presa rusă.

Un fost membru al unei unități de artilerie a armatei ruse a declarat pentru Reuters că a văzut în jur de 200 de oameni în camuflaj - şi nu în uniforme militare rusești - într-o tabără aflată lângă o armată rusă, la poligonul Kuzminski din Rostov în 2014, perioadă în care aveau loc lupte acerbe în estul Ucrainei.

Acest lucru a fost confirmat şi de un membru al unei unități a cazacilor - un grup paramilitar rus - care a declarat pentru Reuters, la începutul anului 2015, că voluntarii doritori de a lupta în Ucraina sunt instruiţi alături de armata rusă din această zonă.

Potrivit Gazeta.ru, luptătorii recrutaţi pentru luptele din estul Ucrainei au fost antrenaţi la acelaşi poligon Kutminski din Rostov.

Reuters mai scrie că autorităţile moldoveneşti au fost informate de Serviciul de Securitate ucrainean (SBU) despre găgăuzii care ar lupta în regiunea separatistă din estul Ucrainei. Astfel, autorităţile de la Chişinău au reuşit să aresteze şi să interogheze luptători din Găgăuziacare s-au întors din zona de conflict. Unii dintre ei au devenit informatori, au adăugat sursele Reuters.

SBU nu a răspuns solicitărilor Reuters de a face comentarii.

Reuters mai scrie că relaţiile dintre Moldova şi Rusia s-au înrăutăţit în urma succesiunii guvernării pro-europene. După semnarea Acordului de Asociere a Moldovei cu UE, Rusia a suspendat importurile de produse moldoveneşti.

Între Moldova şi Rusia s-a mai iscat un conflict după incidentele în care au fost implicaţi oficialii moldoveni care călătoreau în Federaţia Rusă.

Însă Rusia a creat legături directe cu Găgăuzia. Başcanul autonomiei, Irina Vlah, care pledează pentru relaţii apropiate cu Rusia, a vizitat Kremlinul în ianuarie 2017, participând la o recepţie găzduită de preşedintele rus, Vladimir Putin.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu