Retrospectiva săptămânii: S-au încheiat negocierile privind Acordul de Asociere cu UE şi au fost ratificate două acorduri cu România

Embed:

Negocierile privind Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană s-au încheiat, iar Parlamentul a ratificat Tratatul între Republica Moldova şi România privind regimul frontierei de stat. Sunt doar două dintre evenimentele care s-au produs în această săptămână pe scena politică.

Vizita premierului Iurie Leancă la Bruxelles s-a încheiat cu rezultate pentru Republica Moldova. Oficialii europeni au apreciat progresul pe care l-a obţinut ţara noastră şi mizează pe parafarea Acordului de Asociere la reuniunea Parteneriatului Estic, care va avea loc la Vilnius, pe 29 noiembrie.

Marţi, sute de demnitari şi funcţionari publici, care nu au prezentat sau au depus cu întârziere declaraţiile de avere şi interese, au fost citaţi de Comisia Naţională de Integritate. Decizia CNI i-a nemulţumit pe mai mulţi primari din ţară.

Miercuri, un grup de găgăuzi au ameninţat cu iniţierea unui referendum privind ieşirea Găgăuziei din componenţa Republicii Moldova. Mai mulţi oficiali de la Chişinău, inclusiv premierul Iurie Leancă, au declarat că iniţiativa are ca bazează doar scopuri politice. Tot miercuri, la şedinţa Biroului Permanent al Parlamentului, deputaţii au discutat despre finalizarea reparaţiiei clădiri Legislativului. Peste 200 de milioane de lei mai sunt necesare pentru încheierea lucrărilor.

Joi, ministrul Educaţiei, Maia Sandu, a anunţat că doar 58 la sută dintre candidaţi au promovat examenele de Bacalaureat. Rezultatele au provocat nemulţumirea mai multor oficiali, iar comuniştii au cerut demiterea ministrului Educaţiei.

Vineri, Parlamentul a ratificat Tratatul privind regimul de frontieră dintre Republica Moldova şi România. Tratatul este un act tehnic ce stabileşte modul în care va fi marcată frontiera pe teren, dar şi colaborarea dintre vameşi şi poliţia de frontieră. Comuniştii şi liberalii conduşi de Mihai Ghimpu nu au susţinut legea. Tot vineri, ziua de 28 iunie a fost marcată diferit la Chişinău. Mai multe partide unioniste au organizat un protest împotriva ocupaţie sovietice. Pentru comunişti, în schimb, 28 iunie a fost un motiv de sărbătoare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu