Retrospectiva săptămânii: Cele mai importante evenimente de pe arena politică, socială şi economică

Embed:

Săptămâna aceasta a fost marcată de un şir de evenimente politice, economice şi sociale.

Moldova și Ucraina au semnat două acorduri care vor simplifica transportul de mărfuri

  • Moldova şi Ucraina şi-au întărit relaţiile în domeniul transportului auto. Transportatorii care dețin vehicule ce corespund normelor de poluare "Euro 3" nu vor avea nevoie de autorizaţii pentru a traversa ambele țări. Premierul Pavel Filip şi preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, au semnat, la Kiev, un acord în acest sens. Datorită altor documente semnate, va crește numărul companiilor aeriene care vor efectua zboruri între Moldova și Ucraina. Astfel, serviciile vor deveni mai bune, iar prețurile biletelor - mai mici.

Legea cu privire la controlul în comun la frontieră a fost promulgată de președintele Poroșenko, în prezența premierului Filip

  • Petro Poroşenko, în prezenţa premierului Pavel Filip, a promulgat legea cu privire la controlul comun la frontiera moldo-ucraineană. Până în prezent, controlul mixt era efectuat în şase puncte de trecere din cele 68 existente.

Pavel Filip, la Forumul de securitate de la Kiev: Pledăm pentru solidaritate şi angajament în gestionarea crizelor şi ameninţărilor

  • Tot la Kiev, Pavel Filip a participat la Forumul de Securitate, care a adunat peste 400 de politicieni, diplomaţi şi oameni de afaceri. Potrivit premierului, care a susţinut un discurs, conflictele îngheţate şi prezenţa militară a Rusiei sunt cele mai mari riscuri pentru securitatea Europei de Est. Pavel Filip a reiterat că Moldova pledează pentru retragerea trupelor militare ruse din ţară şi pentru transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii de la Nistru într-o misiune civilă cu mandat internaţional.

Andrian Candu, la Reuniunea Adunării Generale a ONU: Moldova este hotărâtă să promoveze și să asigure securitatea rutieră pentru cetățeni

  • La rândul său, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a participat la Reuniunea Adunării Generale a ONU, unde a ținut un discurs în calitate de ambasador al securității rutiere. El a declarat că Moldova este hotărâtă să promoveze și să asigure securitatea rutieră pentru cetățeni şi că guvernarea de la Chișinău este conștientă de consecințele acestei probleme asupra dezvoltării țării. Andrian Candu a vorbit şi despre campania de informare "În brațe nu înseamnă siguranță", promovată pentru a încuraja transportul copiilor în scaune auto.

Au rating ZERO, însă lefuri MARI. PLDM a cheltuit pentru salarii 3,3 milioane de lei

  • Iar din raportul financiar al PLDM, prezentat Comisiei Electorale Centrale, am aflat că primele persoane din fruntea partidului trăiesc pe picior mare, deşi conduc o formaţiune cu un rating aproape de zero. Anul trecut, PLDM a primit din bugetul de stat peste 8,5 milioane de lei, iar finanțările proprii și din alte surse au constituit doar 744 de mii de lei. În acelaşi timp, 3,3 milioane au fost cheltuite pentru salarizarea a 30 de persoane. Anterior, presa a scris că liderul formaţiunii, Viorel Cibotaru, ar ridica 20 de mii de lei pe lună, de aproape patru ori mai mult decât salariul mediu pe țară.

IRESPONSABIL şi INGNORANT! Penalul fugar Usatîi pune în pericol viaţa celor doi piloţi moldoveni, luaţi ostatici în Afganistan

  • Tot în această săptămână, autorităţile au fost alertate că penalul fugar Renato Usatîi pune în pericol viaţa celor doi piloţi moldoveni, luaţi ostatici de talibani în Afganistan, în noiembrie 2015. Jurnal TV a difuzat recent imagini cu cei doi, puse la dispoziţie de Usatîi, care a evitat să spună cum i-a contactat pe ostatici, cine i-a făcut legătura cu ei şi cine i-a oferit înregistrarea video. Procuratura Generală a anunţat că aceste acţiuni sunt total iresponsabile, riscă sa pună în pericol viaţa ostaticilor, dar şi să compromită acţiunile întreprinse pentru eliberarea lor.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu