RETROSPECTIVA primei zile de negocieri desfăşurate la iniţiativa PLDM

Embed:

Fracţiunile parlamentare şi deputaţii neafiliaţi, cu viziuni proeuropene, urmează să înceapă, miercuri, discuţii privind formarea noului Guvern. Iniţiativa a venit din partea liderului democraţilor, Marian Lupu, ca urmare a consultărilor purtate astăzi cu liberal-democraţii.

Preşedintele Partidului Democrat a subliniat că întâlnirile separate, care s-au desfăşurat astăzi, la iniţiativa PLDM, nu vor da rezultate.

"Am transmis colegilor din Partidul Liberal Democrat ca, începând cu ziua de mâine, să ne aşezăm la discuţii la nivelul tuturor partidelor proeuropene. Mă refer aici: PLDM, PL, PD şi grupul de deputaţi neafiliaţi. Fiindcă noi considerăm că doar în asemenea format cu participarea tuturor actorilor politici responsabili putem purta discuţii serioase", a spus preşedintele PDM, Marian Lupu.

Potrivit vicepreședintelui PLDM, Valeriu Streleț, viitorul premier trebuie să fie apolitic și fiecare partid are dreptul să propună un candidat pentru acest post.

"Noi avem nevoie de un prim-ministru care să aibă o poziţie de start cât de cât favorabilă, care să-i permită să promoveze reformele şi schimbări pe alocuri poate nu populare", a spus Streleţ.

Ideea identificării unui premier apolitic a fost criticată de către liberali şi grupul Leancă.

"Am zis că noi vom da răspuns după ce vom discuta la biroul politic. Un Guvern cu un prim-ministru apolitic şi miniştri politici, asta este un Guvern politic şi Guvernul promovează politici. Important acum să urmeze întâlniri cu PD şi cu grupul Leancă. Greu va fi să găsim o soluţie în problema asta", a explicat Mihai Ghimpu. 

"Am zis că din punctul nostru de vedere un premier apolitic nu va reuşi să lucreze într-o manieră mult mai eficientă. Şi ne-au spus-o şi partenerii europeni. Un Guvern de acest gen este fără putere, nu este un instrument pentru a realiza succese", a precizat preşedintele PPEM, Iurie Leancă.

Socialiştii critică însă procesul de dialog şi insistă asupra alegerilor anticipate.

"PLDM se ocupă cu "mazohismul" politic. Șeful de partid se află în pușcărie, v-au umilit și voi ce ați făcut, vă duceți din nou în genunchi la PD? S-au vânzând chimicate, v-ați intoxicat și ați pierdut ceea ce face pe bărbat, bărbat?", a spus socialistul Igor Dodon.

Guvernul Streleț a fost demis în data de 29 octombrie prin moțiune de cenzură, care a fost susținută de deputații PSRM, PCRM, PDM și unul neafiliat.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu