Retrospectiva politică: Vizite şi reuniuni de rang înalt ale oficialilor moldoveni la Berlin şi Belarus

Embed:

Stabilirea datei alegerilor parlamentare, dar şi întâlnirea dintre cancelarul german, Angela Merkel, şi premierul Iurie Leancă sunt doar două dintre evenimentele politice care au marcat această săptămână. Ce s-a mai întâmplat în ultimele şapte zile aflaţi în continuare. 

Luni, în Moldova au venit cinci senatori americani, membri ai Partidului Republican, precum şi ministrul Afacerilor Externe al Norvegiei, Borge Brende. Diplomatul a declarat că ţara sa va spori asistenţa financiară acordată Moldovei până la 10 milioane de dolari anual. 

Marţi, Curtea Constituţională a respins sesizarea comuniştilor, care au contestat legea ce interzice participarea la alegeri în baza paşapoartelor sovietice. De asemenea, magistraţii au declarat neconstituţională prevederea care anulează termenul de prescripţie privind urmărirea penală în cazul persoanelor care au săvârşit infracţiuni în timpul evenimentelor din aprilie 2009. 

Tot în această săptămână, deputaţii au votat un proiect de hotărâre care prevede desfăşurarea alegerilor parlamentare în data de 30 noiembrie. Iar premierul Iurie Leancă s-a întâlnit cu Angela Merkel, în cadrul unui dineu organizat de cancelarul Germaniei la Berlin. La reuniune au mai participat şeful executivului georgian, Irakli Garibaşvili, şi prim-ministrul interimar al Ucrainei, Arseni Iaţeniuk. 

Joi, Ministerul de Externe a lansat proiectul Planului Naţional de Acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere pentru anii 2014-2016, pe care Moldova urmează să-l semneze cu Uniunea Europeană în data de 27 iunie. Proiectul va fi supus consultărilor publice în perioada 16-20 iunie, în cadrul mai multor reuniuni organizate de Ministerul de Externe. 

Vineri, prim-ministrul Iurie Leancă a participat la reuniunea şefilor de Guvern din ţările membre ale Comunităţii Statelor Independente, care s-a desfăşurat în Belarus. La Minsk, Iurie Leancă a avut o întrevedere cu omologul său belarus, Mihail Miasnikovici. Cei doi premieri au abordat subiecte de pe agenda bilaterală. Ei au discutat, în special, despre intensificarea relaţiilor comercial-economice. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu