Retrospectiva politică. Vizite de rang înalt la Chişinău şi propunerea democraţilor de a organiza un referendum

Embed:

Vizita secretarului american de stat şi cea a preşedintelui Senatului României la Chişinău, dar şi hotărârea Curţii Constituţionale cu referire la denumirea limbii oficiale din Moldova sunt evenimentele care au marcat această săptămână.

Luni, primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă, a cerut sancţionarea comuniştilor care au blocat strada din faţa sediului Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău. Asta după ce Instanţa de judecată a constatat că manifestaţia organizată de PCRM în semn de protest faţă de parafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană a fost ilegală.

Miercuri a fost ziua vizitelor de rang înalt. La Chişinău a fost secretarul american de stat, dar şi preşedintele Senatului României. În cadrul întrevederilor pe care le-a avut cu reprezentanţii conducerii ţării, John Kerry a declarat că Moldova va beneficia de sprijinul necondiţionat al Statelor Unite în parcursul său european. Susţinere pe calea europeană a promis şi preşedintele Senatului României. Crin Antonescu a spus că România va fi prima ţară din UE care va aboli vizele pentru moldoveni.

Joi, Curtea Constituţională a hotărât că declaraţia de independenţă a ţării noastre este mai puternică decât textul Constituţiei şi face corp comun cu aceasta. Decizia vine după ce doi parlamentari au solicitat magistraţilor să se expună dacă sintagma “limba moldovenească” poate fi echivalată cu cea de “limba română”, iar Declaraţia de Independenţă să fie recunoscută superioară ca valoare Legii Supreme.

Tot joi, şeful administraţiei de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk a propus o iniţiativă care prevede aplicarea legislaţiei Federaţiei Ruse în regiunea transnistreană. Pentru asta însă, este necesar ca deputaţii Sovietului Suprem de la Tiraspol să modifice constituţia regională.

În aceeaşi zi, comuniştii au condamnat printr-o moţiune de cenzură faptul că Acordul de Asociere al Moldovei cu Uniunea Europeană este redactat în limba engleză, dar şi că acesta a fost făcut public doar după Vilnius.

La mijlocul săptămânii, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a prezentat obiectivele Republicii Moldova în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean la reuniunea Consiliului Ministerial al OSCE, desfăşurat la Kiev.

Iar vineri, preşedintele fracţiunii PD Marian Lupu a declarat că denumirea exactă a limbii ţării poate fi decisă doar în cadrul unui referendum.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu