Retrospectiva politică: Vizite de rang înalt la Chişinău şi hotărâri istorice pentru Moldova la Bruxelles

Embed:

Parlamentul European a adoptat o rezoluţie, în care, pentru prima dată, este menţionată posibilitatea aderării la blocul comunitar a ţărilor din Parteneriatul Estic. Iar patru senatori americani, în frunte cu John McCain, s-au aflat în vizită la Chişinău pentru a susţine parcursul european al Moldovei. Sunt două dintre evenimentele care au marcat această săptămână. 

Luni şi marţi, şeful statului, Nicolae Timofti, a efectuat o vizită la Varşovia, la invitaţia omologului său polonez, Bronislaw Komorowski. Cei doi preşedinţi au discutat despre situaţia politică din regiune.
 
Marţi, reprezentanţii Coaliţiei Pro-Europene s-au reunit în şedinţă, la care a participat şi premierul Iurie Leancă. Politicienii au discutat despre stabilirea preţurilor pentru produsele petroliere din Moldova, dar şi subiecte de pe agenda parlamentară.
 
Miercuri, Guvernul a aprobat o hotărâre care prevede că salariile administratorilor întreprinderilor de stat vor varia în funcţie de veniturile obţinute de unitatea pe care o conduc. Proiectul vizează şi retribuţiile directorilor Agenţiilor de stat, care nu vor putea depăşi valoarea a trei salarii medii pe întreprindere.
 
Senatorul american John McCain, împreună cu alţi trei membri ai Congresului American, au fost joi la Chişinău. Oficialii au dat asigurări că Moldova va beneficia, în continuare, de sprijin politic şi financiar din partea Statelor Unite. Tot joi, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie referitoare la situaţia din Ucraina, în care menţionează că semnarea Acordurilor de Asociere cu ţările Parteneriatului Estic, din care face parte şi Moldova, nu exclude perspectiva aderării la comunitate.
 
Iar vineri, preşedintele Nicolae Timofti a semnat decretele de eliberare din funcţie a 11 judecători, în baza cererilor depuse de aceştia. Printre ei se află preşedintele Judecătoriei din Străşeni, trei magistraţi de la Briceni, dar şi judecători de la Curtea de Apel din Chişinău şi cea din Bălţi. 
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu