Retrospectiva politică: Mai mulţi oficiali străini au vizitat Moldova, comuniştii au înregistrat un dublu eşec, iar deputaţii s-au întrunit în ultima şedinţă

Embed:

Mai mulţi oficiali străini au vizitat Moldova în această săptămână. Aceştia au susţinut cu mesaje de încurajare autorităţile de la Chişinău. Mai mult, Moldova s-a ales chiar şi cu promisiuni din partea unor demnitari europeni.

La începutul săptămânii, şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton s-a aflat în vizită la Chişinău. Oficialul a susţinut o conferinţă de presă împreună cu premierul Iurie Leancă, în care şi-a exprimat speranţa că la Summit-ul parteneriatului Estic de la Vilnius, din această toamnă, va fi parafat Acordul de Asociere cu UE. De asemenea, Catherine Ashton s-a întâlnit cu şeful statului, Nicolae Timofti, cu preşedintele Parlamentului, Igor Corman şi cu liderii fracţiunilor parlamentare.

Miercuri, comuniştii au înregistrat un dublu eşec în Parlament. Moţiunile simple iniţiate de PCRM prin care cereau demitarea ministrului Apărării şi al Educaţiei au picat. Documentul prin care se cerea demiterea lui Vitalie Marinuţă a fost susţinut doar de 37 de deputaţi. Pentru demiterea Maiei Sandu au votat chiar mai puţini deputaţi, doar 32, din cei 87 prezenţi la şedinţă.

Preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili, şi cel al Armeniei, Serzh Sargsyan, au efectuat, joi, o vizită în Republica Moldova. Cei doi şefi de state, dar şi preşedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens au participat la cel de-al III-lea Summit al Partidului Popular European, al şefilor de stat şi de Guvern din cadrul Parteneriatului Estic. După încheierea summitului, Wilfried Martens a afirmat că Moldova este un exemplu de progres european în cadrul Parteneriatului Estic. Cuvinte de laudă pentru autorităţile de la Chişinău a avut şi preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili.

Săptămâna s-a încheiat cu ultima şedinţă a Parlamentului din sesiunea primăvară. Asta pentru că, pe 15 iulie începe vacanţa deputaţilor care va dura mai mult de o lună.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu