Retrospectiva politică: Evenimentele de rezonanţă care au marcat săptămâna

Embed:
Săptămâna aceasta a fost marcată de un şir de evenimente sociale şi politice.

Şapte noi membri ai Guvernului au depus în această săptămână jurământul în prezenţa preşedintelui Parlamentului şi a premierului. Decretele de învestire au fost semnate de către Andrian Candu, care a exercitat temporar interimatul funcției de şef al statului. Asta după ce preşedintele ţării, Igor Dodon, a refuzat repetat să semneze decretele, iar Curtea Constituțională l-a suspendat temporar din funcție. Printre noii membrii ai Guvernului se numără Iurie Leancă, care exercită funcţia de vicepremier pentru Integrare Europeană. Cristina Lesnic este vicepremier pentru Reintegrare. Fostul premier Chiril Gaburici a revenit în Guvern şi va conduce de această dată Ministerul Economiei și Infrastructurii. Iar Alexandru Tănase ocupă din nou fotoliul de ministru al Justiţiei. Şefia Ministerului de Externe a fost preluată de Tudor Ulianovschi, iar fotoliul ministerului Sănătăţii şi Muncii i-a revenit Svetlanei Cebotari. Agricultura şi Dezvoltarea Regională sunt gestionate de Liviu Volconovici.

Vineri, legea anti-propagandă a fost publicată în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare peste 30 de zile. Documentul prevede combaterea propagandei străine. Interdicții vor avea doar programele informative, analitice şi militare și vizează posturile TV retransmise de statele care nu au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

Congresmanul american Will Hurd susţine că Moldova este ţinta unui război hibrid din partea Rusiei, care se manifestă prin campanii de dezinformare, propagandă agresivă, măsuri economice defavorabile sau susţinerea forţelor pro-ruse din ţară. Oficialul a vorbit despre presiunile exercitate de Moscova în cadrul unei dezbateri organizate la Washington de fundaţia americană "German Marshall Fund". Discuţiile au evidenţiat faptul că scopul lui Vladimir Putin este să restabilească integritatea teritorială a URSS și ceea ce îl împiedică să facă acest lucru este UE, NATO și Statele Unite. Comitetul pentru Relații Externe al Senatului American a realizat şi un raport în care au fost documentate influenţe ruseşti în treburile interne ale 19 ţări.
loading...

Lasă un comentariu