Retrospectiva politică: Evenimentele de rezonanţă care au marcat săptămâna

Embed:

Săptămâna aceasta a fost marcată de un şir de evenimente politice şi economice. Acordul de finanţare dintre Moldova şi Uniunea Europeană privind asistenţa de 100 de milioane de euro a fost semnat la Bruxelles.

La ceremonie au participat premierul Pavel Filip, comisarul UE pentru afaceri economice Pierre Moscovici, ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, şi guvernatorul Băncii Naţionale, Sergiu Cioclea. Programul de asistență macrofinanciară pentru țara noastră prevede că 40 de milioane de euro urmează să fie oferite sub formă de grant, iar 60 de milioane de euro – sub formă de împrumut. Debursările se vor face în anul 2018, în trei tranșe egale, în funcție de progresele înregistrate în implementarea celor 28 de condiţii negociate cu Uniunea Europeană. Acestea prevăd combaterea corupţiei, reformele în sectorul energetic şi cel financiar, dar şi îmbunătăţirea mediului de afaceri.

Un alt anunţ importat de la Bruxelles a fost făcut de secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg. Oficialul a anunţat că biroul NATO de la Chişinău va fi inaugurat la începutul lunii viitoare. Stoltenberg a declarat într-o conferință de presă că NATO va susţine fortificarea capacităţii armatei naţionale şi va contribui la combaterea atacurilor cibernetice. Moldova cooperează cu NATO din 1991, atunci când ţara noastră a devenit membru al Consiliului de Cooperare Nord-Atlantic.

Marţi, executivul a aprobat Legile bugetului de stat pentru anul viitor, a asigurărilor sociale şi a fondurilor de asigurări medicale. Veniturile pentru 2018 vor fi mai mari cu peste patru miliarde de lei faţă de anul trecut. Aceasta va permite valorizarea indemnizațiilor, a pensiilor, iar unele salarii se vor majora chiar din 1 ianuarie. Totodată, este preconizată o creștere economică de trei la sută. Anul viitor, se așteaptă o majorare a exporturilor cu opt procente, iar a importurilor cu șase la sută. În același timp, deficitul bugetului de stat va constitui aproape trei procente. 2018 vene și cu creşteri de salarii, indemnizații, dar şi de pensii. Pentru majorarea lefurilor, autoritățile vor aloca 1,3 miliarde de lei.

Un al subiect al săptămânii se referă la plebiscitul din Chişinău privind demiterea primarului Dorin Chirtoacă. Referendumul a fost invalidat cu votul unanim al membrilor Comisiei Electorale Centrale. Motivul a fost că la alegerile de duminică s-au prezentat mai puţin de 18 la sută din alegătorii din municipiu, pe când, pentru validarea plebiscitului era necesară o rată de participare de cel puţin 33 la sută. Dintre cetăţenii care au participat la referendum, aproape 87 la sută au optat pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă. Inițiativa de a-l revoca din funcție pe primarul municipiului Chișinău a venit din partea socialiştilor. Referendumul eşuat a costat bugetul aproape nouă milioane de lei.

loading...

Lasă un comentariu