RETROSPECTIVA POLITICĂ: Cu ce s-au ocupat săptămâna aceasta legislatorii moldoveni

Embed:

PDM, PLDM și PL au continuat în această săptămână negocierile privind crearea coaliţiei de guvernare. În paralel democrații și liberal-democrații au demarat consultări cu fracțiunea comuniștilor. Acestea au fost principalele evenimente care au marcat scena politică din această săptămână.

Luni, reprezentanții PDM, PLDM și PL s-au întrunit într-o nouă ședință pentru a negocia formarea majorităţii parlamentare.  Discuţiile au urmat marți, însă fără a fi anunţat vreun rezultat. Potrivit reprezentanţilor PLDM şi PDM, negocierile nu au înregistrat progrese pe motiv că liberalii insistă inclusiv pe partajarea funcţiei de şef de stat, care va deveni vacantă în 2016.

Tot marți, președintele țării Nicolae Timofti a început consultările cu fracțiunile parlamentare pentru desemnarea candidatului viitorului premier. Primii invitaţi la discuţii au fost socialiştii, care nu au propus nicio candidatură invocând că nu participă la formarea majorităţii parlamentare.

În aceeași zi, democraţii şi liberal-democraţii au demarat discuţiile cu reprezentanţii Partidului Comuniştilor.

Între timp, congresul Mişcării "Găgăuzia Nouă" l-a desemnat pe fostul primar al municipiul Comrat, deputatul Nicolai Dudoglo drept candidat pentru funcţia de guvernator al Găgăuziei.

Miercuri, comuniştii, liberal-democraţii şi democraţii au continuat consultările. Aceştia au discutat despre alegerea conducerii Legislativului dar şi despre priorităţile sesiunii parlamentare care va începe în februarie.

Discuţiile au continuat şi joi. Tot atunci, au avut loc noi negocieri între PLDM, PDM şi PL. Nici după această rundă de discuţii nu a fost anunţat vreun rezultat pozitiv.  

De asemenea, socialiştii s-au reunit în şedinţa Parlamentului, la iniţiativa decanului de vârstă, Eduard Smirnov. Asta chiar dacă Regulamentul Legislativului şi Constituţia nu le-a oferit acest drept. Reuniunea lor a fost criticată de deputaţii partidelor proeuropene, de comunişti dar şi de jurişti.  


loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu