Retrospectiva politică a săptămânii

Embed:

Negocierile pentru crearea unei noi majorităţi parlamentare, refuzul comuniştilor de a participa la consultările privind formarea unui nou Guvern, dar şi solicitarea PCRM de demisie a preşedintelui Parlamentului sunt doar câteva evenimente politice care au marcat această săptămână.

La începutul săptămânii preşedintele Nicolae Timofti a lansat invitaţia la consultări pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru. Partidele din fosta AIE şi-au desemnat negociatorii, iar comuniştii au refuzat să participe. Miercuri, grupurile de negociatori s-au aşezat la masa discuţiilor.

Între timp, opoziţia parlamentară le-a pregătit o surpriză. Comuniştii cer demisia preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu. Ei se arată nemulţumiţi de faptul că Legislativul nu s-a întrunit, săptămâna aceasta, în şedinţă.

PCRM a organizat proteste. Sute de membri şi simpatizanţi ai formaţiuniii au cerut dizolvarea Parlamentului şi organizarea alegerilor anticipate.

Joi, vicepremierul în exerciţiu pentru Reintegrare, Eugen Carpov, s-a întâlnit cu Nina Ştanski, reprezentantul politic al Tiraspolului la negocieri. După întrevedere, Carpov s-a arătat îngrijorat de ideea privind introducerea rublei ruseşti în regiunea transnistreană. El a cerut reprezentantului Federaţiei Ruse la negocieri să ofere explicaţii vizavi de această iniţiativă. Autorităţile de la Tiraspol resping, însă, demersul Guvernului de la Chişinău.

Vineri a expirat termenul de depunere a dosarelor pentru şefia Procuraturii Generale. Funcţia de procuror general este râvnită de opt persoane, printre care se numără foşti miniştri, jurişti, avocaţi, dar şi cercetători ştiinţifici.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu