Retrospectiva politică a săptămânii: Scandaluri şi îmbrânceli în Parlament şi un nou conflict la Comrat

Embed:

Scandalurile politice au fost la ordinea zilei în această săptămână, atât în Capitală, cât şi în sudul ţării. Deputaţii comunişti au recurs la gesturi extreme în şedinţele Parlamentului, iar la Comrat başcanul Mihail Formuzal a fost ameninţat cu demiterea.

La începutul acestei săptămâni, la Comrat s-a conturat un nou conflict. Aleşii locali îl ameninţă cu demiterea pe başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal. Asta pentru că nu a prezentat la timp deputaţilor din Adunarea Populară noua componenţă a Executivului regiunii. Formuzal a cerut un răgaz până pe 25 iulie, pentru consultări cu aleşii de la Comrat. Pe de altă parte, reprezentanţii Executivului în exerciţiu al autonomiei susţin că situaţia din regiune s-ar înrăutăţi şi mai mult, dacă Formuzal va fi demis.

Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, l-a atacat din nou pe preşedintele României, Traian Băsescu. În şedinţa de joi a Parlamentului, Voronin şi-a exprimat nemulţumirea faţă de vizita la Chişinău a liderului de la Bucureşti, programată pentru 17 iulie. Şeful comuniştilor a fost huiduit de aleşii din coaliţia de guvernământ, în timp ce îşi vărsa mânia de la tribuna Legislativului.

Vineri, deputaţii comunişti au încins atmosfera în Legislativ. Au înlocuit microfoanele cu portavoci şi au blocat tribuna, în semn de protest faţă de unele proiecte incluse pe ordinea de zi. Comuniştii au blocat şi tribuna din holul Palatului Republicii şi chiar s-au luat la harţă cu unii reprezentanţi ai majorităţii parlamentare.

Dosarul Cubreacov, care a scandalizat societatea în 2002, a fost clasat săptămâna aceasta. Procurorul Municipiului Chişinău, Ion Diacov, spune că urmărirea penală nu mai poate fi continuată, din motiv că nu a fost găsită nicio urmă de infracţiune. În opinia procurorului, există mai multe lacune în derularea anchetei, care demonstrează lipsa de profesionalism a anchetatorilor sau chiar o comandă politică.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu