Retrospectiva politică a săptămânii: S-a format o nouă majoritate parlamentară şi a fost învestit Guvernul Leancă

Embed:

Încheierea negocierilor pentru formarea unei noi majorităţi parlamentare, alegerea democratului Igor Corman la conducerea Parlamentului şi învestirea Guvernului Leancă. Acestea sunt doar câteva dintre evenimentele politice care au marcat această săptămână.

Luni, negociatorii pentru formarea majorităţii parlamentare anunţau despre existenţa unor blocaje în discuţiile privind semnarea acordului noii coaliţii de guvernare. Şi asta în timp ce oficialii europeni, aflaţi în vizită la Chişinău, atenţionau că soarta Acordului de Asociere cu UE depinde de capacitatea politicienilor de la Chişinău de a depăşi criza politică.

În acelaşi timp, administraţia Moldova Agroindbank a anunţat despre o nouă tentativă de preluare ilicită a unui important pachet de acţiuni. Banca Naţională le-a cerut instituţiilor responsabile să verifice condiţiile în care au fost tranzacţionate aceste acţiuni.

Marţi, discuţiile pentru crearea majorităţii parlamentare au trecut de la grupurile de negociatori la liderii de partide. Preşedintele PLDM, Vlad Filat, şi cel al PD, Marian Lupu, au avut o întrevedere între patru ochi.

Miercuri, discuţiile au durat până seara târziu. După şedinţa biroului politic de la sediul PLDM, dialogul a continuat la sediul Partidului Democrat, la care au fost prezente cele trei grupuri de negociatori. La discuţii a participat şi premierul desemnat Iurie Leancă, dar şi preşedintele PLDM, Vlad Filat.

Joi, liberal-democratul Vlad Filat, democratul Marian Lupu şi Ion Hadârcă au semnat acordul de constituire a Coaliţiei pentru Guvernare Pro-Europeană. Ulterior, democratul Igor Corman a fost ales, cu votul a 58 de deputaţi, în funcţia de preşedinte al Parlamentului.

De asemenea, legislatorii au ales şi doi vicepreşedinţi - pe democratul Andrian Candu şi pe Oleg Bodrug, reprezentant al grupului Hadârcă. Tot în aceeaşi zi, aproape de miezul nopţii, Cabinetul de miniştri, propus de Iurie Leancă, a fost votat de 58 de deputaţi.

A doua zi, Guvernul proaspăt ales a depus jurământul în faţa preşedintelui Nicolae Timofti.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu