Retrospectiva politică a săptămânii: Certuri între PL şi PLDM şi vizita istorică a lui Jose Manuel Barroso

Embed:

Întrunirea Consiliului Suprem de Securitate, audierea social-democratului Victor Şelin, certurile în Comisiile parlamentare dintre PL şi PLDM sunt doar câteva evenimente politice care au marcat această săptămână. Punctul culminant a fost, însă, vizita istorică a preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Săptămâna a început cu şedinţa Consiliul Suprem de Securitate. Preşedintele ţării, Nicolae Timofti, a anunţat despre necesitatea reformării Consiliului. În aceeaşi zi am aflat că în urma celui de-al doilea tur al alegerilor locale din satele Danu din Glodeni şi Hristici din Soroca, doi democraţi au ajuns în fotoliul de primar. Tot luni, Victor Şelin a fost audiat de procurori, în cazul incidentului din Parlament de pe 18 octombrie, când a fost ajutat de câţiva deputaţi comunişti să intre în plenul Legislativului.

Miercuri, liberalii şi liberal-democraţii s-au certat în comisiile parlamentare. Motiv de dispută au fost iniţiativele privind instituirea Corpului de control al prim-ministrului şi excluderea pedepsei penale pentru contrabandă. Tot miercuri, Guvernul a aprobat candidatura lui Andrei Galbur pentru funcţia de ambasador al Republicii Moldova în Federaţia Rusă. Iar în capitala Irlandei, Dublin, a început ultima rundă de negocieri, din acest an, în formatul 5+2 pentru soluţionarea conflictului transnistrean.

Joi a fost o zi istorică pentru Moldova. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a venit într-o vizită de lucru la Chişinău. Vineri, înaltul demnitar a avut o serie de întrevederi cu autorităţile de la Chişinău. După discuţii, Barroso a ţinut un discurs public la Palatul Naţional. Oficialul a evaluat pozitiv paşii făcuţi de Moldova în procesul de integrare europeană şi a anunţat că ţara noastră ar putea semna Acordul de Asociere cu UE în luna noiembrie a anului viitor.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu