RETROSPECTIVĂ: Performanţele notorii ale sportivilor din Republica Moldova în 2017

Embed:

Performanţele notorii ale sportivilor din Republica Moldova în 2017 au fost obţinute, ca și în anii precedenți, aproape în totalitate în genurile de sport individuale.

La începutul lunii martie Dan Olaru a devenit vicecampion european la tir cu arcul în sală.

Tânărul arcaş moldovean, de numai 21 ani, a trecut cu brio toate etapele concursului, până când a fost învins în finala competiţiei desfășurate in Franţa de către italianul David Pasqualucci, scor final 2-6.

Medalia de argint câştigată la Campionatul European reprezintă cea mai mare performanţă din cariera lui Olaru într-o proba individuală de seniori. Anul trecut, Olaru, alături de colega sa Alexandru Mîrca, au devenit campioni europeni în concursul mixt și tot în 2016 Dan Olaru a devenit vicecampion mondial la juniori.

Pentru cucerirea medaliei de argint la Europene, arcaşul și-a asigurat o primă de performanță din partea statului în valoare de 66 de mii de lei.

În perioada 11-12 martie în oraşul spaniol Las Palmas de Gran Canaria s-a desfăşurat Cupa Europei de aruncări lungi, o ramură a atletismului, iar sportivii noştri au cucerit două medalii.

Andrian Mardare s-a ales cu "aurul" în proba de aruncarea suliţei. Sportivul din raionul Hânceşti a stabilit un nou record național obţinând rezultatul de 82 de metri şi 34 de centimetri. Performanţa precedentă de 78 de metri şi 47 de centimetri i-a aparţinut tot lui Mardare.

În aceeași competiţie Alexandra Emilianov a cucerit "bronzul" la aruncarea discului, ea înregistrând performanța de 54 de metri şi 66 de centimetri.

În luna mai luptătorii moldoveni au evoluat cu destul succes la Campionatele Europene ce au avut loc la Novi-Sad, în Serbia.

Mariana Cherdivară-Eşanu a devenit vicecampioană în categoria de greutate de până la 58 de kilograme. În finală ea a întâlnit-o pe Grace Jacob-Bullen din Norvegia. Într-un anume moment, grație unui procedeu spectaculos, Mariana a reușit să prea conducerea pe tabelă cu scorul de 3-1.

Totuşi, luptătoarea din Călăraşi nu a reuşit să-şi menţină avantajul până la sfârşitul celor şase minute ale timpului regulamentar. Grace Jacob-Bullen a egalat la 3 şi a câştigat medalia de aur. Asta, doar datorită faptului că a acumulat cu ultimul său procedeu două puncte, în timp ce Mariana acumulase la al său ultim procedeu numai unul.

Pentru cucerirea medaliei de argint Mariana Cherdivară-Eşanu a obținut de asemeni o primă de performanță din partea statului în valoare de 66 de mii de lei.

Svetlana Saenko a obţinut medalia de bronz în categoria de greutate de până la 75 de kilograme. În finala mică a competiției ea s-a impus în faţa nemţoaicei Anne-Carmen Schell.

Şi Andrei Perpeliţă a revenit cu medalia de bronz de la Europenele din Serbia. Luptătorul de stil l-a învins în finala mică pe reprezentantul Ucrainei, Petro Bileiciuk, în categoria de greutate de până la 61 de kilograme.

Pentru cucerirea medaliilor de bronz la Europene, Svetlana Saenko și Andrei Perpeliţă au obținut prime de performanță din partea statului de câte 45 de mii de lei.

În iunie boxerul Vasile Belous a devenit medaliat cu bronz la Campionatele Europene desfășurate în Ucraina, la Harkov.

Pugilistul moldovean a ajuns până în semifinalele competiției continentale în categoria de greutate de până la 69 de kilograme, unde a fost învins de reprezentantul Germaniei Abass Baraou.

Belous a fost singurul sportiv moldovean medaliat la competiţia din Ucraina. Aceasta este cea mai mare performanţă din cariera sportivului format la școala lui Petru Caduc din satul Grimăncăuți, raionul Briceni.

Pentru medalia de bronz câştigată la acest turneu, și Vasile Belous a obținut prima din partea statului în valoare de 45 de mii de lei.

Tot în prima luna a verii, Aaron Cook, britanicul naturalizat moldovean, a obţinut medalia de bronz la Campionatele Mondiale de taekwon-do (versiunea olimpică), desfăşurate în oraşul Muju din Coreea de Sud. Cook s-a clasat pe locul trei în categoria de greutate de până la 80 de kilograme după ce a pierdut în semifinale în faţa lui Beigi Harchegani din Azerbaidjan.

Însă sportivul nostru şi-a asigurat medalia de bronz încă după ce s-a calificat în semifinale. În sferturi, Aaron Cook l-a învins la limită pe chinezul Sen Qiao. Aceasta este a doua medalie de bronz obținută de britanicul Aaron Cook pentru culorile moldovenești. El a mai reuşit aceeași performanţă și în anul 2015.

Pentru medalia de bronz câştigată la Mondialele din acest an, Cook și-a asigurat o primă din partea statului în caloare de 90 de mii de lei.

Tânăra atletă de numai 18 ani Alexandra Emilianov a înregistrat în luna iulie cel mai important succes din carieră. În oraşul Grosseto din Italia ea a devenit campioană europeană la aruncarea discului printre junioare sub 20 de ani. Alexandra s-a impus cu rezultatul de 56 de metri și 38 de centimetri, fiind urmată de poloneza Karolina Urban și Kristina RakOcevici din Muntenegru.

La sfârşitul lunii iulie Oleg Nuţă şi Ilie Sprâncean au devenit campioni mondiali la canoe. Sportivii moldoveni s-au clasat pe primul loc în proba de canoe dublu pe distanţa de 500 de metri la Campionatele Mondiale de tineret, ce s-au desfășurat în România, la Pitești.

Nuţă şi Sprâncean au înregistrat timpul de un minut 40 de secunde şi 912 miimi, devansându-i cu aproape o secundă pe reprezentanții țării-gazdă, Cătălin Chirilă și Constantin Diba, care au terminat cursa pe locul secund.

Pentru "aurul" de la Mondialele de tineret, canotorii vor încasa din partea statului câte 45 de mii de lei. A fost al doilea succes obţinut de canotorii moldoveni vara trecută în competiţii de mare anvergură. În iunie, perechea Oleg Nuță - Ilie Sprîncean au cucerit două medalii la Europenele de tineret de la Belgrad. Cei doi s-au clasat pe primul loc pe distanţa de 500 de metri și pe locul 2 pe distanţa de 1000 de metri.

În luna august luptătoarea din Republica Moldova, Anastasia Nichita s-a ales cu medalia de argint la Campionatele Mondiale pentru tineret ce s-au desfășurat în orașul Tampere din Finlanda.

Anastasia Nichita a fost învinsă în finala categoriei de greutate de până la 59 de kilograme de japoneza Yuzuru Kumano.

Moldoveanca noastră a avut un parcurs superb până în finală. Nichita a câștigat consecutiv duelurile cu chinezoaica Jing Jiang, Nabira Esenbaeva din Uzbekistan și cu norvegianca Grace Bullen. Medalia de argint cucerită de Anastasia Nichita, îi va aduce luptătoarei, din partea statului, o primă de performanță în valoare de 30 de mii de lei. Nichita a mai câștigat în 2017 două medalii de argint la Campionatele Europene pentru juniori și la cele pentru tineret.

La mijlocul lui august judocanul Eugen Matveiciuc a cucerit medalia de aur la Campionatele Mondiale printre cadeți, desfășurate la Santiago de Chile.

În marea finală a competiţiei în categoria de greutate de până la 81 de kilograme sportivul nostru a dispus de argentinianul Agustin Jil. În drumul său spre finală Matveiciuc, în vârstă de 16 ani, a învins succesiv adversari din Brazilia, Armenia, Canada şi Tadjikistan.

"Mă duceam la fiecare luptă ca la prima. Încet cu încet am ajuns în finală şi am devenit și campion. Vă spun sincer, acesta a fost scopul meu şi sunt foarte mândru că l-am atins cu brio", a spus judocanul Eugen Matveiciuc.

"El nu este talentat, este foarte şi foarte muncitor, ambiţios, are caracter şi este încrezut în tot ce face", a spus antrenorul lotului naţional de judo, Veaceslav Bacal.

Performanţa răsunătoare obţinută de Eugen Matveiciuc nu a fost trecută cu vederea de oficialii statului.

Judocanul s-a întâlnit cu Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, care i-a promis să-i impulsioneze cariera. Matveiciuc a fost şi premiat cu o diplomă de către ambasadorul Japoniei la Chişinău, excelența sa Masanobu Yoşii.

Tot în 2017 tânărul nostru judocan a mai câştigat o medalie de aur şi trei de bronz în turnee de Cupa Europei, precum şi o medalie de bronz la Campionatele Europene. De asemeni, el a devenit de asemeni medaliat cu bronz la Festivalul Olimpic al Tineretului European, desfășurat în orașul Gyor din Ungaria.

La sfârşitul verii atletul Serghei Marghiev a cucerit singura medalie a lotului naţional la Universiada Mondială din Taipei. Marghiev s-a învrednicit de medalia de bronz în proba de aruncarea ciocanului, înregistrând performanța de 74 de metri și 98 de centimetri.

Marghiev a fost depăşit doar de polonezul Pawel Fajdek, care a devenit campion, și de Pavel Bareișa din Belarus.

"Am fost în condiţii climaterice foarte dure. A fost umiditatea înaltă, a fost temperatura înaltă. Permanent eram într-un stress. În final, am putut să realizăm şi să aducem acasă medalia mult dorită", a spus atletul Serghei Marghiev.

Sportivii moldoveni au obţinut două performanţe notorii și în luna noiembrie. Judocanul Dorin Goţonoagă a câştigat medalia de aur la Campionatele Europene de tineret din Muntenegru, rezervat sportivilor sub 23 de ani. În finala categoriei de greutate de până la 81 de kilograme el l-a învins pe croatul Dominik Druzeta. Victoria la Europenele din Muntenegru reprezintă cea mai mare performanţă din cariera sportivului în vârstă de 22 de ani.

"Cu o zi înainte de asta mă gândeam că pot să iau o medalie. Mă gândeam la aur, deoarece adversarii erau pe măsura mea, adică puteam să-i înving", a spus judocanul Dorin Goţonoagă.

"Noi ne-am aşteptat la rezultat. Poate într-adevăr nu m-am aşteptat că vom lua aurul, pentru că acolo se prezintă oameni pregătiţi", a declarat antrenorul Mahai Buiuc.

Luptătorul moldovean de stil greco-roman Daniel Cataraga a cucerit medalia de aur la Campionatele Mondiale de tineret, desfășurate în polonia, la Bydgoszcz. În finala categoriei de greutate de până la 71 de kilograme Daniel l-a învins cu 5-0 pe ungurul Robert Fritsch. Înaintea partidei decisive Cataraga i-a învins pe ucraineanul Artur Politiaev, iranianul Farșad Belfakeh şi italianul Ricardo Abbrescia.

"A fost foarte greu, dar datorită muncii depuse am obţinut acest rezultat de care sunt foarte mândru. Nu m-am aşteptat la aur, însă medalia era de aşteptat după lupta de la Paris, unde conduceam 7-0 şi am fost învins cu 10-8", a spus luptătorul moldovean de stil greco-roman Daniel Cataraga.

"Are 22 de ani, totul este înainte. Mă gândesc ca la 27 de ani el trebuie să aibă medalie de la Olimpiadă. Noi nu ne grăbim, deoarece niciodată nu trebuie de spus dinainte, nu trebuie să sărim înainte. Trebuie să muncim", a declarat antrenorul Ion Gheorghiţă.

Pentru performanţa obţinută luptătorul în vârstă de 22 de ani a fost premiat cu 5.000 de lei de către conducerea federaţiei de profil.

"Cinci mii de lei... asta e o bătaie de joc! Însă există asemenea tradiţie, sunt niște criterii. Astăzi nu avem nimic pe cont, nu avem sponsori. Eu dau banii din numele federaţiei", a spus preşedintele FM de Lupte, Victor Peicov.

În 2017 Daniel Cataraga a fusese la un pas de aduce o medalie de bronz de la Campionatele Mondialele desfășurate la Paris. În lupta pentru locul 3, sportivul moldovean a condus cu 7-0 în faţa iranianului Mohammad-Ali Geraei, dar a pierdut în final cu 8-10 şi s-a clasat abia pe locul 5.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu