RETROSPECTIVĂ: Deputaţii s-au îmbrâncit, săptămâna aceasta, de mai multe ori în Parlament

Embed:

Săptămâna aceasta a fost bogată în evenimente politice. Parlamentul a votat în două lecturi proiectul Bugetului de Stat pentru anul viitor, iar deputaţii, spre deliciul presei, s-au îmbrâncit şi s-au bruscat în cel mai important for al ţării. De asemenea, problema transnistreană a fost pe ordinea de zi atât în ţară, cât şi peste hotare.

Preşedintele ţării a dat startul săptămânii politice chiar de luni, convocând Consiliul Suprem de Securitate. În cadrul şedinţei, ministrul de Interne a raportat că numărul infracţiunilor a crescut în ultimele nouă luni, în timp ce procurorul general a negat acest lucru. Explicaţia ministrului a fost că, până acum, multe dintre crimele documentate nu erau raportate, ci ţinute "în sertare".

Marţi, când a împlinit aproape o săptămână de la creare, fracţiunea deputaţilor neafiliaţi din Parlament a anunţat că îşi doreşte un reprezentant în Biroul Permanent. Fracţiunea încă nu este recunoscută de liberali şi comunişti.

Ministrul Apărării a scandalizat, miercuri, opinia publică, prin declaraţia că Rusia ar livra în Transnistria nu doar camioane militare, ci şi armament. Vitalie Marinuţa a precizat că un asemenea echipament militar nu este necesar în cadrul misiunii de menţinere a păcii.

Joi, liderul social-democrat, Victor Şelin, a intrat cu forţa la şedinţa Parlamentului. Şi nu oricum, ci ajutat de deputaţii PCRM. Asta chiar dacă, anterior, accesul în plenul Legislativului i-a fost interzis. Comuniştii s-au luat la harţă cu agenţii de pază, invocând că Şelin a venit în Parlament la invitaţia lor. În aceeaşi zi, deputaţii din alianţa de guvernare au votat în două lecturi proiectul Legii Bugetului pentru 2013, în pofida criticilor dure ale opoziţiei.

Şi vineri, spiritele au fost pe punctul să se dezlănţuie. Faza a început atunci când deputatul PCRM, Iurie Muntean, l-a acostat pe fostul deputat comunist, Ion Ceban. Muntean l-a luat la întrebări pe Ceban, însă în discuţia lor a intervenit, cu intenţii împăciuitoare, prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc. Apoi, din imagini se vede că Ceban pleacă, iar Plahotniuc continuă să discute, deja mai aprins, cu Muntean.

Muntean l-a luat la întrebări pe Ceban, însă în discuţia lor a intervenit, cu intenţii împăciuitoare, prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc. Apoi, din imagini se vede că Ceban pleacă, iar Plahotniuc continuă să discute, deja mai aprins, cu Muntean. Nu se ştie despre ce au vorbit cei doi, dar atunci când Plahotniuc încearcă să plece, Muntean îl apucă brusc de mână. Se pare că democratului nu i-a plăcut gestul comunistului.

Tot ieri, deputaţii au adoptat, în prima lectură, proiectele bugetelor asigurărilor sociale şi medicale pentru anul 2013. Un alt eveniment important a fost furnizat de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, care a condamnat Rusia pentru încălcarea dreptului la educaţie în dosarul şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană. Moscova a fost obligată să achite reclamanţilor 1 milion şi 70 de mii de euro.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu