RETROSPECTIVĂ: Ce a discutat vicepremierul Osipov cu noul reprezentant al Tiraspolului

Embed:

O nouă rundă de negocieri între partea moldovenească şi cea din stânga Nistrului a avut loc astăzi la sediul OSCE din Capitală. La reuniunea au participat vicepremierul pentru Reintegrare, Victor Osipov şi noul reprezentant al Tiraspolului, Vitali Ignatiev.

Discuţiile au demarat într-o manieră constructivă, însă la un anumit moment reprezentanţii Chişinăului au fost uimiţi să audă unele reacţii care puteau fi calificate drept ameninţări. Asta după ce negociatorii de la Tiraspol s-au arătat deranjaţi de unele restricţii impuse de partea moldovenească.

"Suntem uimiţi de unele cerinţe ale colegului meu Osipov. Am discutat despre anularea interdicţiei luate în comun de partea ucraineană şi cea moldovenească pentru ca întreprinderile noastre să-şi poată transporta mărfurile. Am discutat despre fiul unui demnitar din stânga Nistrului. Mai mult, partea moldovenească nu a putut oferi informatii despre câţi cetăţeni ai Transnistriei sunt urmăriţi penal. De asemenea, ne dorim ca să fie ajustat cadrul legal în legătură cu deportarea cetăţenilor noştri de pe Aeroportul Chişinău. Contăm pe înţelegerea părţii moldoveneşti în a rezolva toate problemele", a enumerat Vitali Ignatiev.

Drept răspuns, vicepremierul Victor Osipov a spus că unele probleme nu au acea dimensiune largă pe care Tiraspolul o vehiculează mereu:

"Am avut o întrevedere 1+1. Pentru prima dată m-am întâlnit cu noul reprezentant politic. Am discutat despre libera circulaţie a persoanelor. Partea transnistreană a menţionat pe larg interdicţia automobilelor de a circula pe partea ucraineană. S-au dezbătut chestiuni legate de economie, transport şi telecomunicaţii. Săptămâna viitoare se vor întâlni grupurile de lucru pentru a propune soluţii pentru toate problemele".

"Nu suntem surprinşi să auzim astfel de reacţii, care seamănă cu nişte ameninţări. Tiraspolul exagerează în această problemă. Locuitorii din regiunea transnistreană sunt mai puţin afectaţi decât situaţia pe care o expun reprezentanţii politici ai regiunii. În cazul transportului de mărfuri, efectul este egal cu 0. De regulă, întreprinderele din stânga Nistrului folosesc camioane înmatriculate în Moldova pentru a transporta cu drepturi depline mărfurile. Guvernul de la Chişinău susţine orice măsură care vine să ajute populaţia din stânga Nistrului. Problema nu are acea dimensiune care i se dă".

"Cât priveşte interdicţia pentru ca automobilele cu numere de înamtriculare transnistrene să circule pe teritoriul Moldovei, am revenit la o măsură mai veche, care era până în perioada sărbătorilor de iarnă, dar din anumite considerente acea perioadă s-a prelungit până în luna august 2015. De fapt, automobilele care au numere de înamtriculare nerecunoscute internaţional, nu pot circula pe teritoriul Republicii Moldova".

Cât priveşte reţinerea unor persoane din stânga Nistrului pe Aeroportul Internaţional Chişinău şi a fiului aşa-zisului ministru de interne din regiune, Maxim Cuzimiciov, reţinut în Grecia, Osipov a spus:  

"Sunt cazuri unice de reţinere a unor persoane din Transnistria la Aeroport, în rest toată lumea circulă liber. Maxim Cuzmiciov este pe cale să fie extrădat pentru că este cetăţean al Republicii Moldova, şi noi ca stat de drept trebuie să monitorizăm activitatea cetăţenilor noştri. Proaspetele autorităţi din Grecia pregăstesc toate documentele pentru a-l extrăda", a conchis Victor Osipov.

PUBLIKA.MD aminteşte că noul reprezentant politic al Tiraspolului, Vitali Ignatiev are 35 de ani şi este originar din oraşul Kotovsk, Ucraina. În 2011, a fost numit şef-adjunct al pretinsului minister de Externe de la Tiraspol.

El a devenit şef interimar al acestei instituţii, după ce Nina Ştanski şi-a dat demisia ca să se mărite cu liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk. 

Ultima întâlnire a reprezentanţilor politici de pe ambele maluri ale Nistrului a avut loc la 21 august 2015.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu