Retrospectiva anului 2012 în fotbalul moldovenesc

Embed:

Anul 2012 a fost unul dezamăgitor pentru suporterii echipelor naţionale de fotbal. Selecţionata de seniori a reuşit doar o victorie, 2-0 cu San Marino. Micii tricolori au încheiat campania de calificare la EURO 2013 pe locul 4, după ce au reuşit la fel o victorie în 2012, 2-1 cu Albania.

Pe 9 ianuarie a venit ştirea aşteptată cu sufletul la gură de toţi microbiştii moldoveni: Ion Caras a fost anunţat noul selecţioner al Moldovei, în locul lui Gabi Balint.
 
"În primul rând vreau să mulţumesc pentru acordarea destinului echipei naţionale mie. Este un lucru pe care deja l-am trăit", a spus selecţionerul Moldovei, Ion Caras.

Cu Ion Caras au concurat Igor Dobrovolski şi Ion Testemiţanu.

Selecţionata de tineret a Moldovei a terminat pe locul opt turneul internaţional Cupa CSI.
Moldova a obţinut o singură victorie la competiţia din Rusia, cea din grupe în faţa Kîrgîzstanului, scor 2-1. Tricolorii au mai obţinut un egal şi au pierdut alte patru meciuri.

În ultima zi a lunii februarie, naţionala Moldovei a jucat primul meci după revenirea lui Caras pe bancă. Tricolorii au obţinut o remiză albă cu Belarus în partida amicală disputată în Antalia.

În luna mai, naţionala Moldovei a fost umilită cu 0-4 de Venezuela, în primul meci amical jucat în America, la Puerto Ordaz. Luis Manuel Seijas, Oswaldo Vizcarrondo şi Jose, cu o dublă, au marcat golurile sud-americanilor în partida la care au asistat aproape 20 de mii de spectatori.

În SUA, naţionala Moldovei a pierdut şi cel de-al doilea amical jucat în turneul din America, 0-2 cu selecţionata statului El Salvador. Ambelele goluri ale partidei au fost marcate în prima repriză de Nelson Bonilla, în minutul 16, şi Jaime Alas, în minutul 24.

La începutul lunii iunie, naţionala de tineret a pierdut orice şansă de calificare la Europeanul din 2013, după ce a fost învinsă la Tiraspol cu 4-2 de selecţionata similară a Poloniei. Radu Gînsari şi Artiom Haceaturov au marcat golurile tricolorilor.

Naţionala mare aşa şi nu a reuşit să obţină vreo victorie de la începutul anului. Tricolorii au remizat în deplasare cu Albania, scor 0-0, în ultimul amical înainte de meciul cu Anglia din Preliminariile Campionatului Mondial din 2014.

Pe şase septembrie, tinerii tricolori au obţinut a doua victorie în preliminariile Europeanului din 2013. Elevii lui Alexandru Curteian au învins la Tiraspol reprezentativa similară a Albaniei cu 2-1. Artiom Haceaturov şi Petru Leucă au înscris golurile Moldovei.

Peste doar o zi, naţionala mare a debutat dezastruos în preliminariile Mondialului din 2014. Echipa pregătită de Ion Caras a pierdut la Chişinău în faţa Angliei cu 0-5. Frank Lampard, cu o dublă, şi Jermain Defoe au marcat în prima repriză, iar în partea secundă şi-au mai trecut numele pe tabela de marcaj James Milner şi Leighton Baines.

Tot în septembrie, naţionala de tineret a Moldovei a încheiat cu o remiză preliminariile pentru Europeanul din 2013. Elevii lui Alexandru Curteian au reuşit să producă surpriza şi să termine la egalitate, 2-2, meciul jucat în deplasare cu reprezentativa similară a Rusiei. Moldova a încheiat astfel campania de calificare pe locul patru, cu şapte puncte, în faţa Albaniei.

Veşti mai puţin plăcute au adus "tricolorii mari" peste doar o zi. Elevii lui Caras au pierdut şi al doilea meci din preliminarii, jucat în deplasare cu Polonia, scor 0-2. Blaszczykowski şi Wawrzyniak au marcat golurile polonezilor.

Pe 12 octombrie, Moldova a obţinut primul său punct. Tricolorii au remizat acasă, fără goluri, cu Ucraina, într-un meci în care oaspeţii s-au apărat mai bine şi au atacat mai mult. Cea mai mare ocazie a Moldovei a avut loc în ultimele minute de joc, când Alexandru Dedov a fost la un pas să marcheze primul gol al naţionalei din ultimul an.

Peste patru zile, Moldova a obţinut prima victorie după mai mult de un an de zile. Tricolorii au învins în deplasare San Marino cu 2-0 şi au urcat pe locul patru în grupa H din preliminariile Campionatului Mondial din 2014. Sergiu Dadu şi Alexandru Epureanu au marcat pentru tricolori.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu