Reţea criminală formată din israelieni şi arabi, deconspirată. Falsificau acte pentru a înscrie tineri la Universitatea de Medicină

Embed:

Trei cetăţeni ai Israelului au fost reţinuţi astăzi pentru organizarea migraţiei ilegale pe teritoriul Moldovei. Bănuiţii au fost încătuşaţi în urma unor percheziţii efectuate de Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate.

Suspecţii asigurau obţinerea permiselor de şedere în baza unor acte false pentru tineri israelieni şi arabi înscrişi la Universitatea de medicină "Nicolae Testemiţanu". 

Timp de doi ani, în cadrul schemei frauduloase cel puţin 50 de persoane au beneficiat de acte.

Procurorii susţin că grupul infracţional falsifica diplome şi caziere judiciare şi-i asigurau pe tineri cu actele necesare pentru a se înscrie în instituţia de învăţământ.

"Aceştia studiau sau activau în alte domenii neavând la baza eliberării nemijlocit a permisului de şedere acte originale şi respectiv veridice. Adică falsificau nemijlocit traduceri, caziere juridice şi alte acte, inclusiv acte de studii", a declarat procurorul PCCOCS, Vasile Golban. 

Pentru aceste servicii, suspecţii cereau şi până la 5.500 de euro.

În această sumă era inclusă şi taxa pentru studii.

"Unele erau falsificate pe teritoriul ţării de origine, altele nemijlocit aici pe teritoriul Republicii Moldova", a spus ofiţerul Biroului de Migraţie şi Azil, Mihail Vodă. 

În urma percheziţiilor, anchetatorii au depistat probe, care demonstrează vinovăţia suspecţilor. Au fost ridicate bunuri, ştampile, acte, computere şi telefoane mobile.

Acum, procurorii urmează să identifice şi să reţină şi ceilalţi membri ai schemei.

Suspecţii riscă până la şapte ani de închisoare.

De asemenea, beneficiarii riscă anularea permiselor de şedere şi interdicţia de a intra în ţara noastră timp de cinci ani.

Prorectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie, Mihail Gavriliuc, a declarat pentru Publika TV că cei mai mulţi dintre studenţii vizaţi în dosar sunt din primul an de facultate. Potrivit lui, aceştia vor fi exmatriculaţi doar dacă se va fi demonstrat că studiau în baza unor acte false. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu