Resursele energetice regenerabile, tot mai populare în Moldova. Oamenii îşi confecţionează panouri solare acasă

Embed:

Resursele energetice regenerabile devin tot mai populare în Moldova. Chiar şi aşa mulţi concetăţeni de-ai noştri nu se încumetă să-şi instaleze o turbină eoliană sau un panou solar din cauza costurilor mari. Unii moldoveni au găsit însă soluţia: confecţionează panouri solare acasă.

Vladimir Ursu a început să confecţioneze panouri solare după ce a învăţat această tehnologie în Polonia.  

"Apa rece se scurge printr-un mod natural, se duce în jos trecând prin ţevile despre care am vorbit şi se ridică în sus, se înfierbântă de la temperatura care este în interior", a explicat bărbatul.

Un panou de doi metri lungime şi un metru lăţime încălzeşte aproximativ 160 de litri de apă.

"Avem două panouri, unul este confecţionat de către o structură comercială din Turcia. Aşa panouri sunt în vânzare la noi în Republica Moldova. Preţul lui este de 5000-6000 de lei. Iar aici avem un panou confecţionat de noi. Ele funcţionează la fel, dar sinecostul la acest panou este de 1 500-1 600 de lei", a declarat vicepreşedintele Organizaţiei neguvernamentale, Vladimir Ursu.

Consătenii au preluat rapid această tehnologie. Un astfel de panou solar şi-a instalat acasă şi Silvian Răcilă: "Avem deja o lună de zile, aşteptăm factura să vedem economiile, dar orientativ la momentul de faţă, avem de plătit circa 100 de lei."

Şi vecinii spun că şi-ar dori asemenea instalaţii: "Este convenabil. Aduc o economie colosală de energie atât termică. Se poate de pus un invertor şi de avut şi energie electrică".

Până acum, în localităţile din ţară au fost instalate peste 80 de panouri solare, confecţionate în condiţii de casă.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu