Restrospectiva politică a săptămânii: Cele mai importante evenimente care au avut loc la Chişinău

Embed:

Săptămâna aceasta a fost marcată de un şir de evenimente sociale şi politice. La prima şedinţă a Parlamenului din această sesiune, deputaţii din partidele proeuropene au aprobat o declaraţie prin care condamnă atacurile Rusiei asupra securităţii informaţionale şi ingerinţa Kremlinului în politica de la noi. Asta după ce, la sfârşitul lunii ianuarie, Duma de Stat de la Moscova a adoptat un proiect în care se menţionează că legea antipropagandă, votată la Chişinău, ar fi un atac la adresa Rusiei.

CITEŞTE ŞI: Partidele proeuropene din Parlament au votat Declarația prin care cer Moscovei să înceteze atacurile informaționale și denigrarea cetățenilor Moldovei

Deputaţii moldoveni sunt îngrijoraţi că de faptul că Moscova manipulează şi denigrează cetăţenii noştri prin emisiunile retransmise în Moldova.

CITEŞTE ŞI: Parlamentul și Guvernul şi-au stabilit prioritățile comune pentru anul 2018

Tot în acestă săptămână, Guvernul şi Parlamentul şi-au stabilit, într-o şedinţă comună, priorităţile pentru sesiunea de primăvară. Printre acestea se numără aprobarea bugetului pentru 2019 în prima jumătate a acestui an, revizuire Codului Educaţiei, dar şi continuarea reformei Justiţiei.

CITEŞTE ŞI: STRATEGII PENTRU MINISTERE. PDM şi-a creat nouă departamente de specialitate

Iar Partidul Democrat a anunţat că şi-a creat nouă departamente care vor elabora proiecte şi strategii pentru ministere. Acestea nu vor afecta însă independenţa miniştrilor tehnocraţi. Domeniile de activitate ţin de integrarea europeană, economie, sănătate şi securitate.

CITEŞTE ŞI: Mihai Fifor: Relațiile dintre România și Moldova la nivel militar sunt excelente (FOTOREPORT)

De asemenea, în această lună, militarii moldovenii vor participa la aplicaţii în România, după o pauză de un an. Asupra acestui lucru au convenit miniştrii apărării de la Bucureşti şi Chişinău, în cadrul unei întrevederi bilaterale.

Demnitarul român a fost în Republica Moldova în prima sa vizită oficială peste hotare, de la învestirea în funcţie. Cei doi miniștri au reluat discuțiile cu privire la crearea unui batalion militar mixt moldo-român.

CITEŞTE ŞI: Ulianovschi: Guvernul României şi cel al ţării noastre vor organiza o reuniune comună la Chişinău

Şi ministrul de Externe, Tudor Ulianovshi, a avut o întrevedere cu omologul său român Teodor Meleşcanu, doar că de data aceasta la Bucureşti. După întâlnirea oficială, cei doi au anunţat că Guvernele României şi Moldovei vor organiza o reuniune comună la Chişinău.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu